Orta Doğu'daki ateş büyüyor, enerji hisseleri değerleniyor

Orta Doğu'daki ateş büyüyor, enerji hisseleri değerleniyor

Orta Doğu'daki gerginliğin artmasının ardından enerji hisse senetleri yükselmeye devam ediyor.

A+A-

Enerji hisseleri ikinci haftalık kazancına doğru ilerliyor ve küresel gerilimler petrol fiyatlarını yükselttikçe iyi performans göstermeye devam edebilir.

S&P 500 enerji endeksi bu hafta yaklaşık %1, geçen hafta ise ham petrol fiyatlarındaki artışla birlikte %4,5 yükseldi. İsrail/Gazze savaşı Orta Doğu'da yayılma belirtileri gösterdikçe, tüccarlar insani trajediye ek olarak, petrol arzının kesintiye uğrayabileceği ve fiyatları daha da artırabileceği konusunda daha fazla endişe duymaya başladılar.

CIBC Private Wealth'te kıdemli bir enerji tüccarı olan Rebecca Babin, "İsrail ve Hamas arasındaki çatışmanın Orta Doğu'ya yayılması durumunda ham petrol fiyatları kolaylıkla varil başına 100 doların üzerine çıkabilir" dedi. Brent tipi ham petrolün varil fiyatı Cuma günü 92 dolar civarındaydı.

Truist Securities'de hisse senedi araştırma analisti olan Neal Dingmann, çatışmanın yayılmasının, özellikle de İran'ın çatışmalara daha fazla dahil olması durumunda, Diamondback Energy Inc., Permian Resources Corp., Callon Petroleum Co., Northern Oil and Gas Inc. ve Chord Energy Corp. gibi arama ve üretim şirketlerinin hisselerini artırmaya yardımcı olabileceğini söyledi.

S&P enerji endeksi savaşın başlamasından bu yana 11 sektör arasında en iyi performans gösteren endeks oldu. Chevron Corp. ve Exxon Mobil Corp. gibi petrol devleri, genel piyasa zayıflarken bile kazanç sağladı.

Enerji fiyatları arttıkça bu şirketler için riskler de artıyor. Daha yüksek petrol fiyatları, Rusya'dan gelen gaz arzının kısıtlı olması ve küresel petrol akışının azalması riskleri nedeniyle enerji fiyatlarının yükseldiği 2021 yılında olduğu gibi, ham petrol ve ürünlerine yönelik talebin düşmesine neden olabilir.

Sıkılaştırılan para politikasının bir sonucu olarak küresel ekonomik faaliyetler halihazırda yavaşlıyor. Bu durum özellikle zayıf sanayi faaliyetlerinin enerji talebi üzerinde baskı oluşturduğu Avrupa'da dikkat çekerken, bazı tüccarlar doğal gaza olan talebin bir daha asla geri gelmeyebileceğini söylüyor.

Babin, son zamanlarda Brent ham petrol fiyatları varil başına 95 doların üzerine çıktığında talebin kısıtlanmaya başladığını söyledi. Gelişmekte olan ülkeler hem daha yüksek ham petrol maliyetleri hem de güçlü bir dolara kıyasla daha zayıf yerel para birimleriyle karşı karşıya kaldıklarından en ağır darbeyi alabilirler.

Ancak şimdilik, enerji hisselerinin yükselmeye devam etmesi için yer olabilir ve bu hisseleri satın almak Orta Doğu'da gerilimin artması üzerine bahis oynamanın bir yolu olabilir.

Chevron ve Exxon Mobil gibi enerji şirketlerinin hisselerine sahip olan Smead Capital Management'ın başkanı Cole Smead, "Küresel çatışma sadece beklenen enerji ihtiyaçları için daha yüksek fiyatlara neden olur" dedi ve ekledi: "Yatırımcılar henüz petrol hisseleri için yaygara koparmasa da, sonunda onları satın almak zorunda kalacaklar. Çatışma bu alana olan ilgilerini artıracak"

Etiketler : , ,
İlgili Haberler