Parasal gevşeme beklentisi yuanı zayıf düşürdü

Parasal gevşeme beklentisi yuanı zayıf düşürdü

Çin yuanı, ani bir parasal gevşeme kararı geleceği beklentileriyle zayıfladı.

A+A-

Çin yuanı, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde parasal genişleme beklentilerinin artmasının etkisiyle ABD doları karşısında son üç haftanın en düşük seviyesine geriledi.

USD/CNY, bir ara 7,1533 seviyesine kadar yükseldi ve şu sıralarda yüzde 0,06 artışla 7,1465'ten işlem görüyor.

Çin'in faiz oranlarını düşüreceğine dair beklentileri, ülkenin merkez bankasının rehinli ek borç verme (PSL) tesisi aracılığıyla politika bankalarına verdiği kredilerde Kasım 2022'den bu yana ilk aylık artışı yapmasının ardından daha da güçlendi.

Citi analistleri yayınladıkları araştırma nottunda, "Pekin muhtemelen büyüme hedefini '%5 civarında' tutmayı amaçladığı için 2024 yılı önden yüklemeli politika çabalarıyla başlayabilir. Önümüzdeki haftalarda ya da bu ay içinde bir politika faizi/kredi faiz oranı (LPR) indirimi öngörüyoruz" ifadelerini kullandılar.

Analistler 2024 yılında toplam 20 baz puan faiz indirimi ve bankaların zorunlu karşılık oranlarında 50 baz puan indirim bekliyorlar.

Çin, 15 Ocak'ta bu ay vadesi gelen 779 milyar yuan (108,97 milyar dolar) değerindeki orta vadeli politika kredisini çevirecek ve ardından 22 Ocak'ta aylık LPR sabitlemelerini yapacak.

Yuan, Kasım ayından bu yana bir miktar istikrar kazanmış olsa da 2023 yılında dolar karşısında %2,8 zayıfladı.

İlgili Haberler