Petrol hafta ortasında yatay seyirde

Petrol hafta ortasında yatay seyirde

Petrol fiyatları, piyasanın arz ve talep görünümüne ilişkin farklı görüşleri sindirmesi ve sektör raporunun ABD stoklarındaki artışa işaret etmesiyle sakinleşti.

A+A-

Küresel gösterge Brent varil başına 82 doların üzerinde işlem görürken, ABD ham petrolü 78 dolara yakındı. Uluslararası Enerji Ajansı, ABD ve Brezilya'daki üretim artışının tahminleri aşmasıyla küresel petrol piyasalarının bu çeyrekte beklendiği kadar sıkı olmayacağını söyledi. Bu, OPEC'in güçlü büyüme eğilimlerini ve sağlıklı temelleri vurgulayan değerlendirmesinin ardından geldi.

Commonwealth Bank of Australia'dan analist Vivek Dhar, iki kurumun farklı görüşlerinin "büyük olasılıkla petrol piyasalarını gergin tutacağını" söyledi. Dhar, Brent'in bu çeyrekte varil başına ortalama 85 dolar olacağını, talep kaygıları nedeniyle 2024'ün ikinci çeyreğine kadar 75 dolara düşeceğini öngörüyor; "UEA'nın görüşü daha uyumlu, ancak OPEC+ arz politikası kilit rol oynayacak" diye ekledi.

Sektör tarafından finanse edilen Amerikan Petrol Enstitüsü, verilere aşina olan kişilere göre, ABD ham petrol stoklarının geçen hafta 1,3 milyon varil arttığını, Cushing, Oklahoma'daki merkezdeki stokların ise 1,1 milyon varil arttığını bildirdi. AlphaBBL'den gelen rakamlar da Cushing'deki genişlemenin sinyalini verdi. İki haftalık resmi veriler Çarşamba günü geç saatlerde açıklanacak.

Petrol, İsrail-Hamas savaşı risk priminin buharlaşması ve talep görünümüne ilişkin şüphelerin ortaya çıkmasıyla Ekim ortasından bu yana keskin bir düşüş yaşadı, ardından Pazartesi'ye kadar olan üç gün içinde yükselişe geçti.

Salı günkü yumuşak ABD enflasyon raporu, Fed'in 2024 ortasına kadar faiz oranlarını düşürmeye başlayacağı yönündeki iddiaları teşvik etti; bu da petrol talebinin uzun vadeli görünümüne yardımcı olurken doların düşmesine neden oldu.

İlgili Haberler