Piyasaların yeni kabusu olabilir: Çinli banka borçlarını ödemekte zorlanıyor

Piyasaların yeni kabusu olabilir: Çinli banka borçlarını ödemekte zorlanıyor

Wall Street Journal, New Development Bank'in borçlarını geri ödemek için dolar fonu bulmakta zorlandığını yazdı.

A+A-

Küresel kredileri dolarsızlaştırmaya çalışan Çin merkezli bir banka, dolar borçlarını geri ödemekte zorlanıyor.

Wall Street Journal'a konuşan kaynaklar, BRICS ülkeleri tarafından ABD doları kredilerine bağımlılığı azaltmak için kurulan bir kalkınma bankasının kendi borçlarını ödemek için dolar bulmakta zorlandığını söyledi.

Haberde, merkezi Şanghay'da bulunan New Development Bank'in yeni kredi vermeyi büyük ölçüde durdurduğu belirtildi.

New Development Bank sekiz yıl önce Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS'in ortak çabasıyla ortaya çıkmıştı. Banka, IMF gibi ABD egemenliğindeki dolar bazlı finans kuruluşlarına bir alternatif oluşturmayı amaçlıyordu ve Pekin'in doların statüsünü aşındırma çabalarıyla örtüşüyordu. Kredilendirme agresifti ve taahhüt edilen krediler 2017'de 1 milyar dolardan 2022'de 30 milyar dolara yükselmişti.

Ancak gelişmekte olan ekonomilere sermaye sağlamak için kurulan banka, Wall Street'in yanı sıra Çinli kredi kuruluşlarından da borç almak zorunda kaldı. Gazetedeki habere göre, kredileri dolarsızlaştırma misyonuna rağmen, kendi borçlanmalarının yaklaşık üçte ikisi dolar cinsindendi.

Ancak Rusya'nın geçen yıl Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Wall Street destekçileri, Moskova'nın neredeyse %20'sine sahip olduğu bir bankaya borç vermeye pek yanaşmadı.

Aynı zamanda, Brezilyalı ekonomist, siyasetçi ve Brezilya'nın ilk kadın Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in bankanın yeni başkanı olarak atanması da daha önce Brezilya'nın başkanı olarak görevden alındığı göz önüne alındığında tartışmalara neden oldu. Bankanın başkanlığı için sıradaki isim bir Rus atama olacak.

Her zamanki dolar desteğinden yoksun olan kurum, daha pahalı borçlanmalar yoluyla önceki borçlarını ödüyor. Journal'a göre bankanın Ukrayna savaşının başlamasından bu yana aldığı ilk tahvil önceki kredilerden beş kat daha pahalıydı. Nisan ayında alınan bu tahvil 1.25 milyar dolara mal oldu.

Banka ayrıca Arjantin, Suudi Arabistan ve Honduras ile üye olmak ve potansiyel olarak daha fazla sermaye sağlamak için görüşmeler yürütüyor.

Yine de bankanın dolar bulmakta zorlanması geçen Temmuz ayında Fitch Ratings'in kredi notunu düşürmesine neden oldu. Bu arada Journal'a konuşan kaynaklar, New Development Bank'e yeni kredilerin faizinin dört katına çıkabileceğinin söylendiğini ve bankanın üyelerinden borç almak için talep ettiği primin iki katına çıktığını, bunun da kredi ödemelerini daralttığını belirtti.

WSJ'ye konuşan kredi kuruluşu, banka aracılığıyla ihraç edilen tahvillere "hatırı sayılır bir ilgi" olduğunu, kredi verme ve likiditesinin ise güçlü kalmaya devam ettiğini söyledi.

İlgili Haberler