Powell: Enflasyon hala çok yüksek faizleri daha da artırabiliriz

Powell: Enflasyon hala çok yüksek faizleri daha da artırabiliriz

Küresel piyasaların merakla beklediği konuşma gerçekleşti. Fed Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole'da yaptığı konuşmada enflasyonu 'çok yüksek' olarak nitelendirdi ve 'faizleri daha da yükseltmeye hazırız' uyarısında bulundu

A+A-

Fed Başkanı Jerome Powell Cuma günü enflasyonla mücadelede daha dikkatli olunması çağrısında bulunarak ek faiz artışlarının henüz gelmemiş olabileceği uyarısında bulundu.

Merkez Bankası Başkanı ilerleme kaydedildiğini kabul etmekle birlikte, enflasyonun hala politika yapıcıların kendilerini rahat hissettikleri seviyenin üzerinde olduğunu söyledi. Fed'in daha fazla hamle yapmayı düşünürken esnek kalacağını belirtti, ancak yakın zamanda gevşemeye başlamaya hazır olduğuna dair çok az işaret verdi.

cnbc'nin haberine göre Powell, Jackson Hole'daki toplantıda yaptığı açılış konuşmasında, "Enflasyon zirve noktasından aşağıya doğru hareket etmiş olsa da - ki bu memnuniyet verici bir gelişme - hala çok yüksek" dedi ve ekledi: "Uygun olması halinde faiz oranlarını daha da yükseltmeye hazırız ve enflasyonun hedefimize doğru sürdürülebilir bir şekilde düştüğünden emin olana kadar politikayı kısıtlayıcı bir seviyede tutma niyetindeyiz."

Konuşma, Powell'ın Jackson Hole'da yaptığı bu konuşma, geçen yıl yaptığı konuşmada Fed'in yükselen enflasyonu yüzde 2'lik hedefine geri çekme çabalarını sürdürürken yaptığı uyarısındaki açıklamalara benziyor.

Zafer ilan etmek için erken

Ancak o dönemde enflasyon şu anki hızının oldukça üzerinde seyrediyordu. Her şeye rağmen Powell, bu yaz büyük ölçüde Fed'in lehine olan verilerle bile zafer ilan etmek için çok erken olduğunu belirtti. Haziran ve Temmuz aylarında fiyat artış hızında gevşeme görüldü.

Powell, "Haziran ve Temmuz aylarında çekirdek enflasyonun aylık bazda daha düşük çıkması memnuniyet vericidir, ancak iki aylık iyi veriler enflasyonun hedefimize doğru sürdürülebilir bir şekilde düştüğüne dair güvenin oluşması için gerekenlerin yalnızca başlangıcıdır." şeklinde konuştu. Powell, risklerin iki taraflı olduğunu, hem çok fazla hem de çok az şey yapma riskinin bulunduğunu kabul etti.

Powell konuşmasında "Gerekenden az hamle yapmak, hedefin üzerindeki enflasyonun yerleşik hale gelmesine izin verebilir ve nihayetinde para politikasının, istihdam için yüksek bir maliyetle ekonomiden daha kalıcı enflasyonu çekip çıkarmasını gerektirebilir" dedi ve "Çok fazla şey yapmak da ekonomiye gereksiz yere zarar verebilir." sözlerini kaydetti.

Powell ayrıca "Çoğu zaman olduğu gibi, bulutlu gökyüzünün altında yıldızlara bakarak yol alıyoruz" dedi.

Powell konuşmaya başladığında piyasalar çok az tepki verdi, Dow Jones Sanayi Ortalaması yaklaşık 100 puan yükseldi ve Hazine getirileri karışık seyretti. Bu tepki, Powell'ın konuşmasının ardından piyasaların düştüğü 2022 tepkisiyle tezat oluşturdu.

Powell'ın açıklamaları, Fed'in temel faiz oranını 22 yılı aşkın bir sürenin en yüksek seviyesi olan %5,25-%5,5 hedef aralığına çıkaran 11 faiz artırımı serisinin ardından geldi. Buna ek olarak, Fed bilançosunu iki yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine indirdi ve bu süreçte Haziran 2022'den bu yana yaklaşık 960 milyar dolar değerinde tahvil elden çıkarıldı.

Piyasalar son zamanlarda Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Eylül toplantısında yeni bir artırım ihtimalini çok az fiyatlıyor, ancak Kasım oturumunda nihai bir artış için yaklaşık 50-50 şansa işaret ediyor. Vadeli işlem fiyatlamaları Powell'ın konuşmasıyla birlikte Kasım ayında bir artırım için değişiklikleri biraz artırdı.

Powell kararın hangi yönde olacağına dair net bir işaret vermedi. Powell "Ne kadar ilerlediğimiz göz önüne alındığında, önümüzdeki toplantılarda, gelen verileri ve gelişen görünüm ve riskleri değerlendirirken dikkatli bir şekilde ilerleyebilecek konumdayız" dedi. Ancak Powell, faiz indirimini düşündüğüne dair hiçbir işaret vermedi.

Verileri takip edeceğiz

Powell ayrıca "Gelecek toplantılarda, verilerin bütününe ve gelişen görünüm ve risklere dayalı olarak ilerlememizi değerlendireceğiz. Bu değerlendirmeye dayanarak, daha fazla sıkılaştırma yapıp yapmayacağımıza ya da bunun yerine politika faizini sabit tutup daha fazla veri bekleyip beklemeyeceğimize karar verirken dikkatli bir şekilde ilerleyeceğiz." şeklinde konuştu.

Powell yaygın resesyon beklentileri karşısında güçlü ekonomik büyüme riskine de dikkat çekti.

Bu haber toplam 1284 defa okunmuştur
İlgili Haberler