Powell'ın konuşmaları küresel piyasalarda baskı yarattı

Powell'ın konuşmaları küresel piyasalarda baskı yarattı

Fed Başkanı Jerome Powell'ın faiz kararı sonrası yaptığı 'şahin' tondaki açıklamaları küresel piyasaları sarstı, faiz indirimi beklentisinin ileri bir tarihe ötelenmesi risk iştahını kıstı.

A+A-

Fed Başkanı Jerome Powell’ın faiz indirmeye başlamadan önce daha fazla veri görmek istediklerini belirtmesinin ardından ABD tahvillerinde cuma günü etkili olan satış baskısı yeni haftaya da yansıyor. Cuma günü açıklanan beklentilerden güçlü tarım dışı istihdam verisiyle 14 baz puan artarak yüzde 4,02’den kapanan ABD 10 yıllık tahvil getirisi 4 baz puan yükselişle yüzde 4,06’ya tırmandı.

Bu satışlar Asya’da Avustralya ve Yeni Zelanda tahvillerine de sıçradı. Çin’in CSI 300 hisse endeksi yüzde 1’den fazla düşerken, CSI 1000 küçük ölçekli şirketler endeksi neredeyse yüzde 7 geriledi. Düşüşler, Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu’nun pazar günü, anormal dalgalanmaları önlemek için harekete geçeceğini ve piyasaya daha fazla orta ve uzun vadeli fon yönlendireceğini açıklamasına rağmen gerçekleşti.

Cuma günü yüzde 1,1 yükselişle rekor kıran S&P 500 endeksi bu sabah vadeli işlemlerde ekside. Bloomberg’in derlediği verilere göre şubat ayları, eylül ve ağustosun ardından S&P 500 için son 30 yılın en kötü geçen üçüncü ayı. Bloomberg Dolar Endeksi cuma günkü yükselişini sürdürürken, Dolar/TL sabah saatlerinde 30,52 seviyesine yakın ve yatay.

Powell’dan ‘Mart'ta faiz indirimi zor’ mesajı

Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyonun yüzde 2 hedefine ilerlediğine dair daha fazla ipucu görmek istediklerini ve faiz indirimleri için mart ayının ötesinin beklenmesi gerektiğini söyledi.

Pazar akşamı CBS’e röportaj veren Powell, “Çok erken hareket etmenin tehlikesi, işin tam olarak tamamlanmaması ve son altı ayda açıklanan olumlu verilerin bir şekilde enflasyonun nereye gittiğine dair gerçek bir gösterge olmadığının ortaya çıkmasıdır” dedi.

“Durumun böyle olduğunu düşünmüyoruz” diye ekleyen Powell, “Ancak yapılması gereken ihtiyatlı şey, biraz zaman tanımak ve verilerin enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2’ye düştüğünü doğrulamaya devam ettiğini görmek” ifadelerini kullandı.

Powell, faiz oranlarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi’nin 19-20 Mart’taki toplantısında enflasyonun gidişatı konusunda “bu güven seviyesine ulaşmasının” ihtimal dahilinde görünmediğini söyledi. Fed başkanı ayrıca politika yapıcıların 2024 faiz oranı tahminlerini “önemli ölçüde” değiştirmelerini beklemediğini belirtti. Bu tahminler aralık ayında Fed yetkililerinin faiz oranlarının yıl sonuna kadar ortalama olarak yüzde 4,6’ya ulaşmasını beklediklerini göstermişti.

İlgili Haberler