Resesyon endişelerinin gölgesinde petrol fiyatları düşüş yönünde

Resesyon endişelerinin gölgesinde petrol fiyatları düşüş yönünde

Resesyon endişeleri ve faiz oranlarının görünümü gölgelemesiyle petrol haftalık düşüşe hazırlanıyor.

A+A-

Petrol fiyatları Cuma günü hafif artışlar kaydetti, ancak hayal kırıklığı yaratan ABD ekonomik verileri ve daha fazla faiz artırımına ilişkin belirsizliğin talep görünümü üzerinde baskı oluşturmasıyla ikinci haftalık düşüşe yöneldi.

Haziran vadeli Brent ham petrolü 44 sent veya %0,6 artışla TSİ 0400'te varil başına 78,81 dolara yükselirken, daha aktif işlem gören Temmuz kontratı 47 sent veya %0,6 artışla varil başına 78,69 dolar oldu.

ABD'nin West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü 40 sent ya da %0,5 artışla varil başına 75,16 dolar oldu.

Her iki gösterge kontrat da bu hafta 0400 GMT itibariyle yaklaşık %3,5 oranında geriledi.

ANZ analistleri Cuma günü yaptıkları açıklamada, "Ham petrol, karışık ekonomik sinyallerin ortasında iki gün süren yoğun satışların ardından küçük bir kazanç elde etti" dedi.

Veriler, 22 Nisan'da sona eren haftada işsizlik başvurularının düşmesine rağmen, ABD ekonomik büyümesinin ilk çeyrekte beklenenden daha fazla yavaşladığını gösterdi.

Yatırımcılar ayrıca enflasyonla mücadele eden merkez bankalarının olası faiz artırımlarının ekonomik büyümeyi yavaşlatabileceğinden ve ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği'ndeki enerji talebini düşürebileceğinden endişe ediyor.

ABD Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası'nın önümüzdeki toplantılarında faiz oranlarını artırması bekleniyor. Fed 2-3 Mayıs tarihlerinde toplanacak.

Rakuten Securities'de emtia analisti olan Satoru Yoshida, petrol yatırımcılarının faiz oranlarının ve küresel ekonominin gelecekteki yönü hakkında rehberlik için önümüzdeki hafta Fed ve diğer merkez bankası kararlarını beklediğini söyledi.

Yoshida, Perşembe günü petrolde görülen hafif toparlanmaya atıfta bulunarak, "Yükseliş ve düşüş eğilimindeki ekonomik verilerin karışımı ve küresel hisse senedi piyasasındaki toparlanmanın yatırımcıları rahatlatması nedeniyle piyasa sakin" dedi.

ABD hisse senetleri, güçlü kazançların yatırımcıların ekonomik zayıflık işaretlerini görmezden gelmelerine yardımcı olmasıyla Perşembe günü yükselişle kapandı.

Arz tarafında ise Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak Perşembe günü yaptığı açıklamada OPEC+ grubunun beklenenden düşük Çin talebine rağmen daha fazla üretim kesintisine gerek görmediğini ancak örgütün gerekirse her zaman politika değişikliğine gidebileceğini söyledi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC+ olarak bilinen Rusya'nın da dâhil olduğu müttefiklerinin bu ay günlük üretimlerini yaklaşık 1,16 milyon varil azaltacaklarını açıklamaları petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

OPEC+ açıklamasının ardından piyasa yükselişe geçti, ancak resesyon ve bunun talep üzerindeki etkisine ilişkin endişeler nedeniyle zayıfladı.

Bu hafta başında, Enerji Enformasyon İdaresi verileri, ABD ham petrol ve benzin stoklarının geçen hafta beklenenden daha fazla düştüğünü gösterdi, zira motor yakıtına olan talep yaz sürüş sezonu öncesinde arttı.

Bu haber toplam 870 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler