Romanya'dan tahminlerin üzerinde faiz artırımı

Romanya'dan tahminlerin üzerinde faiz artırımı

Yaklaşık 20 yılın en yüksek enflasyonuyla mücadele eden Romanya'da Merkez Bankası bugünkü toplantıda politika faizini 75 baz puanla tahminlerin üzerinde artırdı.

A+A-

Romanya Merkez Bankası, bugünkü toplantısında politika faizini 75 baz puan artışla yüzde 3.75'e yükseltti. Bloomberg anketine katılan 11 ekonomistin medyan tahmini 50 baz puan artıştı.

Romanya enflasyondaki yükselişi frenlemek konusunda Polonya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti'nin gerisinde kaldı. Bu ülkeler faiz oranlarında daha hızlı artışa giderken Romanya MB ekonomiye yönelik aşağı yönlü riskler nedeniyle daha temkinli para politikası uyguladı.

Mart ayında yüzde 10 ile tahminleri aşan enflasyon rakamı sonrası Merkez Bankası'nın yüzde 9.6 olan yıl sonu enflasyon tahminini de haftaya güncellemesi bekleniyor.

Komşusu Ukrayna'da devam eden savaş, tedarik zinciri sıkıntıları ve yüksek enerji maliyetleri şirketleri ve hanehalkı tüketimini olumsuz etkiliyor. Ülkede ekonomik büyümenin de sert biçimde yavaşlaması bekleniyor.

Bazı analistler yılın ilk yarısında teknik resesyon ihtimalini de göz ardı etmiyor.

Goldman Sachs ekonomisti Kevin Daly "Savaş, dış faktörlerden kaynaklanan enflasyonist baskıları daha da derinleştirdi. Enflasyonda yükselişin sürmesini ve gelecek toplantılarda da sıkılaşmanın devamını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler