Rusya Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan çekiliyor

Rusya Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan çekiliyor

Rusya'nın uzay ajansı Roscosmos Genel Müdürü Dmitry Rogozin uygulanan yaptırımlar nedeniyle Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) görevinden çekileceklerini açıkladı.

A+A-

Rusya devlet medyasına göre ülkenin uzay programı başkanı, Ukrayna işgali sonrası uygulanan yaptırımlar nedeniyle Moskova'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) çekileceğini söyledi.

Tass ve RIA Novosti ajansının haberine göre, devlet televizyonuna verdiği röportajda, “Karar çoktan alındı, konuyla ilgili kamuoyun önünde konuşmak gibi bir mecburiyetimiz yok” diyen Roscosmos Genel Müdürü Dmitry Rogozin, “Sadece şu kadarını söyleyebilirim, yükümlülüklerimizi yerine getirmek amacıyla, çalışma ortaklarımıza ISS’te sonlandıracağımız işleri bir yıl önceden bildireceğiz” ifadelerini kullandı.

Rogozin bu ayın başında ABD, Avrupa Birliği ve Kanada’nın Rus uzay endüstrisini de içeren şirketlere uygulanan yaptırımları kaldırmadıkları takdirde Rusya’nın ISS’e katılımını sona erdirmekle tehdit etmişti.

 

ISS, savaş başlayana dek, istikrarlı bir şekilde kötüleşen ilişkilere rağmen Rusya ile ABD ve müttefik ülkeler arasında işbirliğinin devam ettiği nadir alanlardan biriydi.

Ancak Ukrayna işgali sonrası Rusya’ya uygulanan olağanüstü izolasyon, uluslararası ortak uzay keşif görevlerinin sembolü haline gelmiş işbirliğinin sonuna gelindiğine işaret ediyordu.

Yörünge araştırma uzay istasyonu, savaşa kadar, giderek kötüleşen ilişkilere rağmen, Rusya ile ABD ve müttefikleri arasında nadir bir iş birliği alanı olarak kaldı. Ancak Rusya'nın Şubat ayında Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana benzeri görülmemiş uluslararası izolasyonu, bu ortak uzay keşfi sembolünün ölümüne işaret etti.

Çarşamba günü üç Amerikalı ve bir İtalyan astroot ISS’e kenetlenmiş ve istasyonda görev yapan üç Amerikalı, üç Rus ve bir Alman astronota katılmıştı.

Üç Amerikalı ve bir İtalyan astronot Çarşamba günü uzay istasyonuna kenetlendi ve halihazırda ISS'de bulunan diğer üç Amerikalı, üç Rus ve bir Alman'a katıldı.

ISS’yi 2030 yılına dek işletmeyi planlayan NASA, 2011’den bu yana astronotları istasyona taşımak için Rus uzay aracı olan Soyuz mekiklerini kullanıyordu.

Son dönemde özel sektörün uzay uçuşlarına daha fazla güvenen ve kullanan NASA Çarşamba günü yapılan yolculuk görevini de Elon Musk’ın CEO’su olduğu SpaceX şirketine vermişti.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler