Rusya'dan tüm dünyaya "tahıl sevkiyatını keseriz" tehdidi

Rusya'dan tüm dünyaya "tahıl sevkiyatını keseriz" tehdidi

Medvedev, G7'nin ihracatı yasaklaması halinde Moskova'nın tahıl anlaşmasını iptal edeceği uyarısında bulundu

A+A-

borsatek.com - Eski Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev Pazar günü yaptığı açıklamada, G7'nin Rusya'ya ihracatı yasaklaması halinde Moskova'nın Ukrayna'dan hayati önem taşıyan tahıl ihracatını sağlayan Karadeniz Tahıl Anlaşmasını feshederek karşılık vereceğini söyledi.

Japon Kyodo haber ajansının geçen hafta Japon hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, G7 ülkeleri Rusya'ya ihracatı neredeyse tamamen yasaklamayı düşünüyor. Rusya, 18 Mayıs'ta sona erecek olan tahıl anlaşmasına katılımını iptal etme tehdidini daha önce defalarca dile getirmişti.

Medvedev, Telegram kanalında yaptığı paylaşımda "G7'deki aptalların ülkemize ihracatın tamamen yasaklanmasına ilişkin bu fikri, G7 için en hassas olan mal kategorileri de dahil olmak üzere ülkemizden ithalatın karşılıklı olarak yasaklanması anlamına geldiği için çok güzel. Böyle bir durumda, tahıl anlaşması - ve ihtiyaç duydukları diğer pek çok şey - onlar için sona erecek," dedi." diye ekledi.

G7'nin yaptırım yaklaşımını tersine çevirmeyi tartıştığı, böylece Rusya'ya ihracatın, ülkeye gönderilmesine izin verilen ürünlerin belirlenmiş bir listesine dahil edilmediği sürece otomatik olarak yasaklanacağı bildiriliyor. Mevcut çerçevede, açıkça kara listeye alınmadıkları sürece malların Rusya'ya satılmasına izin veriliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in uzun süredir müttefiki olan Medvedev, Putin'in etkili Güvenlik Konseyi'ndeki başkan yardımcısı ve Ukrayna'daki savaş için silah üretimine ilişkin bir hükümet komisyonuna başkanlık ediyor.

Moskova, Ukrayna'daki 14 aylık çatışmanın tek önemli diplomatik atılımı olan Karadeniz tahıl anlaşmasının şartlarına defalarca karşı çıktı. Rusya, Batı'nın  tarım ve gübre ihracatı üzerindeki kısıtlamaları kaldırmaması halinde 18 Mayıs'taki son tarihten önce girişimden (tahıl koridoru) çekileceğini daha önce de söylemişti.

G7'nin tarım bakanları Pazar günü yayınladıkları bir bildiride, G7'nin Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracına yönelik anlaşmanın "uzatılması, tam olarak uygulanması ve genişletilmesi" çağrısında bulunduğunu söyledi.
 

İlgili Haberler