Singapur, Hong Kong'un rekorunu ele geçirdi

Singapur, Hong Kong'un rekorunu ele geçirdi

Singapur'daki ev fiyatları Hong Kong'u geçerek Asya-Pasifik bölgesinin en pahalısı oldu.

A+A-

Konut fiyatlarının gerilediği Hong Kong Asya Pasifik'teki en pahalı konutların olduğu şehir unvanını kaybetti. Urban Land Institute Salı günü yaptığı açıklamada, Singapur'da özel konut fiyatlarının 2023 yılında Asya Pasifik'teki en pahalı konut fiyatlarının olduğu Hong Kong'u geçtiğini, ayrıca şehir devletindeki kiraların da bölgenin en yüksek kiraları olduğunu söyledi.

Enstitünün 2023 APAC Konut Ulaşılabilirlik Endeksi'ne göre, Singapur'da bir konutun medyan fiyatının 1,2 milyon dolar olurken, geçen yıl fiyatların %15 düştüğü Hong Kong'da 1,16 milyon dolar seviyesinde. Listede Sidney'deki evler 980.000 dolarla üçüncü sırada yer aldı.

Singapur emlak piyasasında fiyatlar geçen yıl %8,6 ve 2021'de %10,6 artarak yetkilileri soğutma önlemleri almaya sevk etmişti.

Singapur'daki aylık kiralar da 2.598 $ medyan ile Asya-Pasifik'te ilk sırada yer alırken, onu 1.958 $ ile Sidney'deki evler ve 1.732 $ ile Sidney'deki daireler takip etti. Hong Kong 1.686 dolarla dördüncü sırada yer aldı.

Enstitü, yoğun göçmen akını ve genç profesyoneller arasında çok kuşaklı aile evlerinden taşınma eğiliminin, Singapur'un kira ve ev fiyatlarındaki keskin yükselişinin arkasındaki temel faktörler olduğunu söyledi.

Rapor, Asya-Pasifik bölgesindeki 45 şehirde konut fiyatları ile medyan gelirleri karşılaştırdı.

Hong Kong, Shenzhen, Metro Manila, Metro Cebu, Ho Chi Minh City ve Danang gibi Çin, Filipinler ve Vietnam'daki büyük şehirlerde ev sahibi olmak ciddi zorluklar içeriyor; bu şehirlerde medyan ev fiyatları medyan hane halkı gelirinin 20 ila 35 katı.

Kiralar genellikle daha uygun fiyatlı olarak değerlendirilmiş ve çoğu şehirde aylık kiralar medyan hane gelirinin %30'unun altında kalmıştır. Japonya ve Güney Kore'deki şehirler aylık kiranın gelire oranının en düşük olduğu şehirlerr.