Son gelişmelerden BES fonları nasıl etkilendi?

Son gelişmelerden BES fonları nasıl etkilendi?

20 Aralık Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine toplantısı ardından açıkladığı TL'yi özendirme paketi ile yükseldiği zirve noktalardan keskin biçimde düşen kurlarla, emeklilik ve yatırım fonlarındaki genel görünüm de ani bir değişim yaşadı.

A+A-

Eylül'de başlayan faiz indirimleri ile beraber kurlarda görülen yukarı yön ve Ekim'de başlayıp Aralık ortalarına kadar süren BIST rallisi ile performanslarını belirginleştiren altın, Döviz ve hisse içerikli fonlarda; bu hareketlerin terse dönmesi ile sert düşüşler yaşandı.

Kasım sonu itibarı ile 3 aylık süreçte altın, döviz cinsi borçlanma araçları ve yabancı menkul içeren karma-değişken emeklilik ve yatırım fonları yüzde 50'ler ve üzerinde getiri performansları sergilemişti. Aralık ayının ortalarına kadar döviz ekseninde yükselişin sürmesi ile bu performansın devamı gelmişti.

Hisse senedi tarafında ise BIST, Aralık ayında 2000 puanın üzerine çıkmış ve yerli hisse içerikli fonlarda da Ekim başından itibaren görülen pozitif seyir sürmüştü.

Altın ve döviz bazlı fon performanslarında sert düşüş görüldü

17 Aralık Cuma günü öğleden sonra BIST'te devre kesicilerin 2 kez çalıştığı sert düşüş ve devamında BIST'te görülen gerileme; 20 Aralık Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine toplantısı ardından açıkladığı TL'yi özendirme paketi ile yükseldiği zirve noktalardan keskin biçimde düşen kurlarla, emeklilik ve yatırım fonlarındaki genel görünüm de ani bir değişim yaşadı.

2021 yılının geneline yayılan döviz, altın ve hisse olumlu fon performansları kompozisyonu değişmese de, özellikle 1 hafta ila 15 günlük periyotta bu enstrümanlar eksenindeki pozitiflik yerini sert değer kaybına bıraktı.

TEFAS verilerine bakıldığında; emeklilik fonları içerisinde Altın Fonları, fon değerlemesinin piyasa hareketini henüz yansıtmadığı 21 Aralık ile piyasa fiyatlamasının fonlarda görülebildiği 22 Aralık günü arasında yüzde 25 civarında düşüş yaşadı. Yine aynı zaman diliminde dövizdeki yükselişten pozitif etkilenen kamu dış borçlanma fonları da sert döviz düşüşü ile yüzde 20-26 arasında geriledi. İçerisinde yabancı hisse ve menkul taşıyan karma ve değişken kategorisindeki emeklilik fonlarında da döviz hareketi kaynaklı yüzde 20'yi aşan düşüşler görüldü. Son negatif BIST hareketleri ile de hisse ağırlığı yüksek emeklilik fonlarında yüzde 10'lara yakın kayıplar gözlemlendi.

Yine TEFAS verilerine göre; menkul kıymet ve Borsa yatırım fonları içerisinde de emeklilik fonlarına benzer olarak aynı zaman diliminde benzer içerikteki fonlarda sert gerilemeler görüldü. Altın ve döviz bazlı borsa yatırım fonları 21-22 Aralık tarihleri arasında yüzde 30'lara yakın düşüş yaşarken; menkul kıymet fonları içerisinde de altın, gümüş ve döviz ya da yabancı hisse-menkul ağırlıklı/içerikli fonlarda yüzde 10 ila yüzde 50 arasında sert gerilemeler görüldü. Hisse tarafında ise yerli hisse içerik/ağırlık taşıyan fonlarda yine emeklilik fonlarına benzer olarak yüzde 10'lar civarında düşüşler gözlendi.

Yılın başına göre altın ve döviz seyrine göre performans gösteren fonlar pozitif tarafta kalmaya devam ediyor
Yılbaşından itibaren; özellikle dövizden etkilenen, altın ve yurt dışı ile yurt içi hisse bazlı fon tiplerinde ilgili enstrümanların pozitif performansları ile olumlu tablo öne çıkmaya devam ediyor. Yıl bitimine kadar radikal bir 2021 fon performanslarındaki bu tablonun sürüp sürmeyeceği son gelişmelerin ardından dikkatle izleniyor olacak.

Ancak piyasalarda olduğu gibi son hareketlerin yarattığı etkinin emeklilik ve yatırım fonları üzerindeki sonuçları da benzerine az rastlanır vaziyette gerçekleşmiş durumda.