S&P 500 endeksinde yönü bu hafta neler belirleyecek

S&P 500 endeksinde yönü bu hafta neler belirleyecek

Amerika endeks vadeli kontratları yeni haftaya Cuma günkü kayıplara tepki amaçlı +0,3 pozitif seviyelerde başladı

A+A-

Enflasyonla mücadelenin beklenenden daha uzun süreceği uyarısında bulunan FED Başkanı Powell’ın açıklamalarının etkisinde 2024 yılında ilk kez 2% seviyesine dayanan 2 yıllık Amerika Hazine Tahvil getirisi endekslerde satışları beraberinde getirdi.

S&P 500’deki haftalık kayıp -3% olarak gerçekleşirken, ortalama -7,2%’lik düşüşle öncü olan teknoloji sektörüne paralel Nasdaq’taki değer kaybı -5,5%’e ulaştı. İlk çeyrekte çift haneleri yükselişlerin yaşandığı endekslerde ikinci çeyreğin ortasında rüzgar tersine dönerken, ikinci çeyrekte S&P 500’deki kayıp -5,5%, Nasdaq’ta ise -6,7%’ye ulaşmış durumda.

Teknoloji sektöründeki düşüşte yapay zeka rallisinin öncülerinden Super Micro Computer (SMCI) başı çekerken, 30 Nisan olarak belirlediği ilk çeyrek bilanço açıklamasında daha önceki açıklamalarında olduğu gibi herhangi bir beklenti yayınlamaması, yapay zeka talebine yönelik soru işaretlerini arttırırken ve sektör genelinde sert satışlara neden oldu.

Super Micro sadece Cuma günkü seansta -23% gerilerken, Muhteşem Yedili’nin lokomotiflerinden Nvidia (NVDA) ise -10% değer kaybetti. Endekslerdeki düşüşte öncü olan hisseler arasında Tesla (TSLA)’da yer aldı. İlk çeyrekteki araç teslimatları 2023’e göre gerileyen ve fiyat indirimlerinin kar marjını baskıladığı Tesla, geçtiğimiz hafta da çalışan sayısını 10% azaltacağını açıkladı. Musk’ın robo-taksi açıklamasının heyecan yaratmadığı hisselerdeki haftalık düşüş -14%’e ulaşırken, Tesla’nın 2024 yılındaki değer kaybı -40%’a ulaştı.

Hafta sonunda Orta Doğu’da gerilimi arttıracak yeni hamlelerin gelmemesiyle, Amerika endeks vadeli kontratları yeni haftaya Cuma günkü kayıplara tepki amaçlı +0,3 pozitif seviyelerde başladı. FED Başkanı Powell’ın açıklamalarındaki ton değişimiyle 2024 yılına üç faiz indirim beklentisiyle başlayan piyasalardaki baskı artarken, Eylül ayına ötelenen fiyatlamalar açısından kritik olacak FED’in favori enflasyon göstergesi PCE, Cuma günü yayınlanacak.

Çarşamba günü de Mart ayı öncü Dayanıklı Mal Siparişleri verisi ve Perşembe günü A.B.D. ilk çeyrek büyüme ve tüketim harcamaları verileri yakından takip edilecek. Ancak, endeks fiyatlamaları açısından bilanço açıklamalarının daha ağır basacağı bir hafta piyasaları beklemekte. S&P 500 endeksinde yer alan 164 şirketin son çeyrek rakamlarını açıklayacağı hafta baş rolleri Muhteşem Yedili’den TeslaMeta PlatformsAlphabet, ve Microsoft alacaktır. 2024 yılında hisse senetleri +27% yükselerek $78 milyarlık değerlemeye ulaşan Chipotle (CMG)’de Çarşamba günü son çeyrek rakamlarını açıklayacak şirketler arasında yer alıyor – CMG hisseleri Haziran ayında 50’ye 1 oranında bölünecek. Bilanço açıklaması öncesi 2024 yılında halving yaşayan Tesla’da ise negatif haber akışı hafta sonunda devam ederken, Tesla Çin, Avrupa, ve Amerika’da araçlarında $2,000’a ulaşan yeni promosyonlar açıkladı.

Haftanın öne çıkabilecek bilanço açıklamaları;

Pazartesi

– Nucor (NUE), Zions Bancorp (ZION)

Salı

– Freeport-McMoRan (FCX), General Electric (GE), General Motors (GM), Halliburton (HAL), JetBlue (JBLU), Lockheed Martin (LMT), Raytheon Technologies (RTX), Spotify (SPOT), Steel Dynamics (STLD), Tesla (TSLA), UPS (UPS), Texas Instruments (TXN), Visa (V)

Çarşamba

– Meta Platforms (META), Boeing (BA), Chipotle (CMG), Ford (F), ADP (ADP), eBay (EBAY), General Dynamics (GD), IBM (IBM), ServiceNow (NOW)

Perşembe

– Alphabet (GOOGL)Microsoft (MSFT), American Airlines (AAL), Caterpillar (CAT), Intel (INTC), Roku (ROKU), Snap (SNAP), Royal Caribbean (RCL), Southwest (LUV)

Cuma

– Exxon Mobil (XOM), Chevron (CVX)

S&P 500 Teknik Görünüm

Teknik olarak bakıldığında 50 günlük ortalamasında destek bulamayan S&P 500, 4975’teki FIBO seviyesine kadar geriledi. Haftayı 4940’taki 100 günlük hareketli ortalamasının üzerinde gerçekleştiren endekste RSI aşırı satım seviyesine ulaşmış durumda. S&P 500’ün 100 günlük altındaki kapanışlarında ilk önemli destek seviyesi olarak 4800’deki FIBO desteği takip edilecektir. Olası tekip yükselişlerinde ise 5120’deki 50 günlük ortalama endeksin önündeki ilk önemli direnç konumunda yer alıyor. S&P 500 gibi geçtiğimiz hafta sert gerileyen Nasdaq’ta 50 ve 100 günlük hareketli ortalamalarının altına kapanış gerçekleştirdi. Geçtiğimiz seneden başlayan yükseliş trend kanalının dışına çıkan Nasdaq’ta ilk önemli destek seviyesi olarak 14750’deki FIBO öne çıkıyor. RSI’ın da aşırı satım seviyesine gerilediği endekste olası tepki hareketlerinde 15400-15600 aralığındaki 100 günlük ve trend kanalının alt bandı direnç noktaları olarak takip edilecektir.

Bu haber toplam 555 defa okunmuştur
BIST halka arzları ne kadar kazandırıyor

BIST halka arzları ne kadar kazandırıyor

2023 ve 2024'te toplam 64 halka arz yapıldı. Peki bu halka arzlar yatırımcısına ne kadar kazandırdı?

İlgili Haberler