S&P 500 vadeli işlemleri yeni yıla nasıl başladı?

S&P 500 vadeli işlemleri yeni yıla nasıl başladı?

ABD'de tahvil getirileri yükselirken S&P 500 vadeli işlemleri yıla sakin bir başlangıç yaptı.

A+A-

Salı günü erken saatlerde ABD hisse senedi endeks vadeli işlemleri sakin seyrediyor. Wall Street'in S&P 500'ü yeni yılı sakin bir seyirle karşıladı.

Cuma günü, Dow Jones Endüstriyel Ortalama DJIA 21 puan veya %0,05 düşüşle 37690'a, S&P 500 SPX 14 puan veya %0,28 düşüşle 4770'e ve Nasdaq Composite COMP 84 puan veya %0,56 düşüşle 15011'e geriledi.

Hisse senedi endeks vadeli işlemleri, Çin'den gelen bazı zayıf verilerin küresel ekonominin sağlığına ilişkin endişeleri artırması ve petrol fiyatlarının Orta Doğu'daki gerginliğin artmasıyla yükselmesinin ardından ABD hisse senetlerinin yılın ilk seansında yükseliş için mücadele edeceğini gösterdi.

Hafta sonu açıklanan resmi bir rapora göre Çin'de Aralık ayında fabrika faaliyetlerinin son altı ayın en yavaş hızına gerilemesinin ardından Hong Kong Hang Seng %1,5 değer kaybederken, Şanghay Bileşik Endeksi %0,4 geriledi.

SPI Asset management yönetici ortağı Stephen Innes, "PMI rakamları yılın son aylarında Çin'in ekonomik toparlanmasında bir yavaşlama olduğunu gösteriyor" dedi.

Innes, "Bu gelişmenin, özellikle liderlerin 2024 yılında büyüme yanlısı bir duruş sergileme taahhüdünün ardından, mali ve parasal politika yapıcıları acil önlem almaya zorlaması bekleniyor" diye ekledi.

Japonya'nın batı kıyısını vuran ölümcül deprem bölgedeki duyarlılığı daha da olumsuz etkiledi. Nikkei 225 %0,2 düştü.

Reuters'ın haberine göre, ABD donanmasının Tahran destekli Husi milislerine ait bazı tekneleri batırmasının ardından İran'ın Kızıldeniz'e bir savaş gemisi göndereceğini açıklaması Salı günü yatırımcıların temkinliliğini artırdı.

Brent ham petrolü, %2,39 tepki olarak %1,5 artışla varil başına 78 doların üzerinde işlem gördü ve bu hareket, yüksek enerji maliyetlerinin yeniden enflasyonist baskılar oluşturabileceği endişelerini artırdı,

Bu durum, Salı günü 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisinin 6,4 baz puanlık artışla %3,994'e yükselmesine neden olmuş olabilir. Tahvil gösterge tahvilinin son aylardaki keskin getiri düşüşü, gevşeyen enflasyonun Fed'in yakında faiz oranlarını düşürmeye başlamasına izin vereceği umuduyla, S&P 500'ün 2023'te %24,2 artarak iki yıl önce ulaştığı önceki rekor kapanışının %0,5'ine ulaşmasına yardımcı oldu.

CME'nin FedWatch aracına göre, türev piyasalarda işlem yapanlar bu yıl 150 baz puanlık gösterge faiz indirimi bekliyor.

Ancak birçok analist tahvil piyasalarının hisse senetlerini desteklemeye devam edeceği konusunda iyimserliğini koruyor. Interactive Investor'da piyasalar müdürü olan Richard Hunter, "Tarihsel trendler açısından, ivmenin Ocak ayına yayılabileceğini düşündüren daha fazla kazanç için ortam hazır." şeklinde konuştu.

Bu potansiyel piyasa katalizörleri arasında, önümüzdeki Cuma günü açıklanacak olan ABD Aralık ayı tarım dışı istihdam raporu ve birkaç hafta içinde başlayacak olan dördüncü çeyrek kurumsal kazanç raporlama sezonu yer alıyor.

Bu haber toplam 820 defa okunmuştur
İlgili Haberler