Spotify şikayet etti, Apple 500 milyon Euro ödeyecek

Spotify şikayet etti, Apple 500 milyon Euro ödeyecek

Spotify şikayet etti, Avrupa Komisyonu haklı buldu. Apple AB'den 500 milyon Euro'luk bir para cezasıyla karşı karşıya.

A+A-

Apple neden müzik akışı nedeniyle AB'den 500 milyon Euro'luk bir para cezasıyla karşı karşıya. Spotify'ın şikayeti üzerine Avrupa Komisyonu'nun, Apple'ın 'haksız ticaret koşulları' getirmesinin ardından ceza vereceği bildirildi

Apple, müzik akışı pazarındaki rakiplerini aksattığı iddiasıyla 500 milyon Euro (427 milyon £) para cezasına çarptırılacak .

Financial Times, AB'nin yürütme kolu olan Avrupa Komisyonu'nun uzun süren bir soruşturmanın ardından cezayı vereceğini bildirdi.

Apple neden para cezası ihtimaliyle karşı karşıya?

Spotify'ın 2019'daki şikayetinin ardından AB, Apple'ın müzik akışı uygulaması pazarındaki konumunu araştırıyor. Apple'ın uygulama geliştiricilerine uyguladığı belirli kısıtlamalara odaklanmak için soruşturmasını kısalttı. Bu kısıtlamalar, Spotify gibi geliştiricilerin iPhone ve iPad kullanıcılarına App Store dışında mevcut olan daha ucuz müzik abonelikleri hakkında bilgi vermesini engelliyor. Spotify, bunun teknoloji şirketinin rakip uygulaması Apple Music'e fayda sağladığını savunuyor.

Dava, önemli bir dijital ağ geçidi ve onu kullanan şirketlerin şikayet kaynağı olan Apple'ın App Store'u üzerindeki hukuki çekişmenin son örneği.

Spotify, uygulamalarda ve uygulama içi satın alımlarda %30 ücret alınmasını da içeren Apple'ın App Store kurallarını uzun süredir eleştirmektedir. Apple, AB'nin Dijital Pazarlar Yasası'nın (DMA) baskısı altında bu endişelerden bazılarını gidermek için yakın zamanda AB müşterilerinin kendi mağazasına gitmeden uygulama indirmelerine izin vereceğini açıklayarak harekete geçti.

AB, Apple'ın davranışı hakkında ne düşünüyor?

AB geçen yıl Şubat ayında davayla ilgili yeni bir itiraz beyanı yayınlayarak Apple'ı cezalandıracağını belirtmişti; bu, Brüksel'in bir şirketin davranışıyla ilgili endişelerini dile getirdiği resmi bir adımdı. Komisyon, kısıtlamaları, Avrupa Birliği'nin işleyişine ilişkin anlaşmanın 102. maddesini ihlal eden "haksız ticaret koşulları" veya daha basit bir ifadeyle, belirli bir pazardaki hakim durumun kötüye kullanılması olarak gördüğünü söyledi.

Komisyon, kısıtlamaların geliştiricilerin "tüketicileri daha düşük fiyatlarla yayın hizmetlerine nerede ve nasıl abone olacakları konusunda bilgilendirmelerini" engellediğinden endişe duyduğunu söyledi.

Sonra ne olur?

FT, komisyonun cezayı önümüzdeki ayın başında açıklayacağını bildirdi. Bir şirketin rekabete aykırı davranış nedeniyle karşılaşabileceği maksimum ceza, küresel cirosunun %10'u ile sınırlıdır. Apple söz konusu olduğunda bu, 30 milyar dolarlık (24 milyar £) potansiyel bir cezaya işaret ediyor, ancak FT'ye göre nihai rakam önemli ölçüde daha düşük olacak. Apple ayrıca komisyonun vereceği herhangi bir karara itiraz edebilecek.

Apple ve Spotify ne diyor?

Her ikisi de henüz daha değerlendirme yapmadı. Geçen yıl Apple, mağazasının Spotify'ın Avrupa'nın en iyi müzik yayını hizmeti haline gelmesine yardımcı olduğunu ve komisyonun "hiçbir değeri olmayan şikayet takibine son vermesini" umduğunu açıklamıştı.

İlgili Haberler