Spotify Türkiye'de abonelik fiyatlarına zam yaptı

Spotify Türkiye'de abonelik fiyatlarına zam yaptı

Dünyanın önde gelen dijital müzik platformlarından Spotify abonelik ücretlerine dünya genelinde zam yaparken, Türkiye'de de fiyatları artırdı.

A+A-

Çevrimiçi müzik pazarının en büyük ismi Spotify, geçtiğimiz hafta söylediği zammı bugün yaptı. Türkiye dahil birçok pazarda fiyatlar arttı. 

Kısa süre önce Spotify bir adım atacak ve abonelik ücretlerine ABD özelinde zam yapacak denilmişti. Bu zam bugün sadece ABD değil birçok pazarda yapıldı, artıştan maalesef Türkiye de etkilendi. Bugün itibarıyla daha önce aylık 29,99 TL olan “Bireysel” abonelik paketi 39,99 TL‘ye çıkarıldı. Daha önce 39,99 TL olan aylık “Duo” paketi için artık 54,99 TL verilmesi gerekiyor. Daha önce 49,99 TL olan aylık “Aile” paketi 64,99 TL‘ye çıkmış durumda. Öğrenci paketi ise 14,49 TL’den 21,99 TL‘ye çıkarıldı. En büyük rakip olan Apple Music içinse şu an fiyatlar öğrenci, bireysel ve aile özelinde sırasıyla aylık 9,99 TL, 19,99 TL ve 29,99 TL seviyesinde yer alıyor. Apple, Türkiye’de kur çok artmasına rağmen uzun zamandır bu fiyatları değiştirmiyor. Alanın lideri olmayı sürdüren Spotify, bundan önce ise ödeme ile alakalı bir detayla gündeme gelmişti.

Apple tarafında App Store üzerinden ödeme yapan mevcut Spotify aboneleri, yapılan güncelleme sonrasında artık bu yöntemi kullanarak ödeme yapamayacak. Bu altyapı aracılığıyla ödeme yapan kullanıcılar, firmanın e-posta üzerinden verdiği bilgiye göre mevcut faturalandırma döngülerinin sonunda ücretsiz bir Spotify hesabına taşınacak. Servisi “Premium” aboneliği ile kullanmak isteyenler, bundan sonra şirketin web sitesi üzerinden ücretli bir plan satın alarak yoluna devam edecek. App Store temelli ödemeyi 2014 yılında başlatan ancak 2016 yılında iptal eden şirket, bunu devam ettirmek istemiyor çünkü App Store komisyonu ya da başka bir deyişle Apple vergisinden ancak bu şekilde kaçabiliyor. Apple, Google’ın da Play Store’da yaptığı gibi uygulamaların satışı yanında uygulama içi alımlardan da ciddi bir para kesiyor. Spotify bu duruma çok uzun zamandır tepki gösteriyor ancak Apple ya da Google’ın tersi bir adım atmasını sağlayamıyor. Çünkü iki dev firma da bu komisyonlar ile inanılmaz paralar kazanıyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler