Steve Hanke: Türk ekonomi yönetimi adım atarken dolar yeni rekorlarını kırabilir

Steve Hanke: Türk ekonomi yönetimi adım atarken dolar yeni rekorlarını kırabilir

Johns Hopkins Üniversitesi'nden Profesör Steve Hanke,TL'nin büyük bir düşüş yaşmakta olduğunu ve ekonomi yönetimi gerekli adımları atarken bu düşüşün devam edebileceğini söyledi.

A+A-

Steve Hanke, TCMB'nin dün aldığı kararı "biraz eğrinin gerisinde kaldı" şeklinde değerlendiren Hanke, TCMB Başkanı Erkan ve Maliye Bakanı Şimşek'ten gelen açıklamaların ve atılan adımların tek başlarına yeterli olmayacağını savundu.

"Para politikası faiz oranlarıyla ilgili değildir. Büyüme ve para miktarıyla ilgilidir," diyen Hanke, Türkiye'nin para arzının yıllık artış hızının yüzde 50 civarında olduğunu göz önünde bulundurarak para arzının "çok hızlı bir şekilde büyüdüğünü" belirtti.

Goldman Sachs da faiz artışının,en azından kısa vadede, merkez bankasının politikayı sıkılaştırmak için faiz tabanlı TCMB likiditesine erişim yerine makro ihtiyati önlemler ve miktar kısıtlamaları merkezli olağandışı bir çerçeve izlemeyi amaçladığına işaret ettiğini söyledi.

Ancak analistler, Türkiye'nin finansal sistemini stabilize etmek ve direncini artırmak için bu önlemlere odaklanmanın, faiz oranlarına dayalı bir para politikası duruşu olmadan sınırlı olacağı konusunda uyardı.

İlgili Haberler