Suudi Arabistan'ın net dış rezervlerinde dikkat çeken düşüş

Suudi Arabistan'ın net dış rezervlerinde dikkat çeken düşüş

Suudi Arabistan'ın Net Dış Rezervleri, Aramco temettülerine rağmen düşüş gösterdi.

A+A-

Suudi Arabistan'ın net dış varlıkları Mart ayında 1.572 trilyon riyale (419 milyar dolar) düşerken, petrol devi Aramco aynı ay temettü ödemesini arttırdı.

Merkez Bankası'nın (SAMA) Pazar günü yayınlanan aylık raporuna göre yabancı rezervler bir önceki ay 1.625 trilyon riyale geriledi. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre rezervler şu anda Temmuz 2010'dan bu yana en düşük seviyesinde bulunuyor.

Kahire merkezli yatırım bankası EFG Hermes'in makroekonomik araştırma müdürü Mohamed Abu Basha, "SAMA'nın döviz rezervlerindeki düşüş, SAMA'daki devlet mevduatlarındaki düşüşe paralel olarak gerçekleşti. Bu da hükümetin ay boyunca harcama ihtiyacının arttığının bir göstergesi."

Dünyanın en büyük enerji şirketi Aramco, Mart ayında beklenmedik bir şekilde temettüsünü artırdı ve geçen yıl petrol fiyatlarındaki artıştan elde ettiği çığ gibi büyüyen nakdi dağıtmak için harcamalarını artıracağını söyledi. Yılın tamamında 161 milyar dolar net gelir elde eden şirket, borsaya açıldığından bu yana en yüksek geliri elde etti ve 2021'e göre %46 artış gösterdi.

Aramco, Suudi Arabistan hükümeti için önemli bir finansman kaynağı olan kâr payını son çeyrekte bir önceki üç aylık döneme göre %4 artırarak 19,5 milyar dolara yükseltti.

Suudi petrol gelirleri geçen yıl yaklaşık 326 milyar dolara ulaşarak rekor seviyeye yaklaştı ve artan üretim hacmiyle birleşerek ekonomisini 20'ler Grubu içinde en hızlı büyüyen ekonomi haline getirdi. Bu aynı zamanda hükümetin yaklaşık on yıldır ilk kez mali fazla vermesine de yardımcı oldu.

Uluslararası Para Fonu, fonun son küresel tahminlerindeki en büyük olumlu revizyonlardan biriyle 2023 görünümünü keskin bir şekilde iyileştirdikten sonra, Suudi ekonomik büyümesinin bu yıl ve önümüzdeki yıl - 2022'deki neredeyse %9'dan - %3,1'e yavaşlayacağını öngörüyor.

İlgili Haberler