SVB'nin patronu iflas kararı öncesi 3,6 milyon dolarlık hisse satmış

SVB'nin patronu iflas kararı öncesi 3,6 milyon dolarlık hisse satmış

Silikon Vadisi Bankası'nın patronu Greg Becker'ın bankanın iflasından günler önce 3,6 milyon dolarlık hisse senedi satışı yaptığı ortaya çıktı.

A+A-

Silikon Vadisi Bankası İcra Kurulu Başkanı Greg Becker, firmanın iflasına yol açan büyük zararları açıklamasından iki haftadan kısa bir süre önce bir ticaret planı kapsamında 3,6 milyon dolarlık şirket hissesi sattı.

Cuma günü, Silicon Valley Bank, firmanın hissedarlara gönderdiği ve zarar ettikten sonra 2 milyar dolardan fazla sermaye toplamaya çalışacağına dair bir mektupla körüklenen bir haftalık kargaşanın ardından başarısız oldu. Becker müşterilerini sakin olmaya çağırırken bile bu duyuru şirketin hisselerinin düşmesine neden oldu.

Ne Becker ne de SVB, hisse satışıyla ilgili sorulara ve CEO'nun ticaret planını dosyaladığında bankanın sermaye artırımı girişimine yönelik planlarından haberdar olup olmadığına dair sorulara yanıt vermedi. Dosyalara göre satışlar Becker'in kontrolünde olan, geri alınabilir bir tröst aracılığıyla yapıldı.

Becker'ın kullandığı gibi kurumsal ticaret planlarında yasadışı bir şey yok. Bu planlar 2000 yılında Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından içeriden öğrenenlerin ticareti olasılığını engellemek için oluşturuldu. Amaç, satışları bir yöneticinin hisse satabileceği önceden belirlenmiş tarihlerle sınırlandırarak suiistimalleri önlemek ve zamanlama yalnızca tesadüfi olabilir.

Ancak eleştirmenler, 10b5-1 planları olarak adlandırılan önceden düzenlenmiş hisse satış planlarının, zorunlu bekleme sürelerinin olmaması da dahil olmak üzere önemli boşluklara sahip olduğunu söylüyor.

Pennsylvania Üniversitesi Wharton School'da kurumsal alım satım açıklamaları üzerine çalışan profesör Dan Taylor, "Becker 26 Ocak'ta planı kabul ederken bankanın batacağını tahmin etmemiş olabilir ama sermaye artırımı önemli" diyor. "Plan kabul edildiği sırada sermaye artırımı için görüşüyorlarsa, bu oldukça sorunlu bir durum."

Aralık ayında SEC, çoğu yönetici alım satım planı için en az 90 günlük bir bekleme süresini zorunlu kılacak yeni kurallara son şeklini verdi; bu da, yürürlüğe girdikten sonra üç ay boyunca yeni bir programda alım satım yapamayacakları anlamına geliyor.

Bu haber toplam 765 defa okunmuştur
İlgili Haberler