Tahıl koridoru koordinasyon merkezi açılışını yaptı

Tahıl koridoru koordinasyon merkezi açılışını yaptı

İstanbul'da yapılan anlaşma sonrasında Tahıl koridoru için koordinasyon merkezi bugün açıldı.

A+A-

Tahıl koridoru koordinasyon merkezi açılışını yaptı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tahıl koridoru müşterek koordinasyon merkezinin açılışında merkezdeki çalışmaların amacının Ukrayna tahılını güvenli bir şekilde çıkarmak olduğunu belirtti.

Akar konuşmasında tahıl koridoru anlaşmasının 120 gün için geçerli olduğunu, bu sürenin de uzatılabileceğini söyledi.

Akar, şu aşamada mayın temizleme ihtiyacının olmadığını belirtti.

Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Türkiye tarafından bir general görevlendirilmiş, ilk kez 4'lü bir toplantı icra edilmiştir. Bu uzun ve meşekkatli çalışmalar 22 Temmuz'da imzalanan anlaşma ile sonuçlanmıştır.

Müşterek Koordinasyon Merkezi, asker ve sivil olmak üzere Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM'den beşer temsilciden oluşmaktadır.

Bu merkezin vazifesi Ukrayna'dan ihraç edilen tahılın dağıtılmasını sağlamaktadır. Sahada herhangi bir askeri unsur mevcut değildir. Bu merkez, ticari gemilerin intikalini takip edecek ve geçiş faaliyetlerini BM ve taraf ülkeler ile koordineli olarak yürütecektir.

Mayın temizlemeye ihtiyaç duyulursa işbirliği için de çalışılacaktır. Şu anda mayın temizlemeye ihtiyaç duyulmuyor. Taraflar tarafından imzalanan belge 120 gün gerli olacak. İstenildiğinde yenilenecektir. Hali hazırda Ukrayna limanlardan çıkacak gemilerin yükleme işlemleri devam etmektedir. Yapılacak çalışmaların tahıl krizini aşmasında ve fiyatların aşağı çekilmesinde önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz.

İlgili Haberler