Tayland salgınla mücadelede üç yılda 13 milyar dolar harcadı

Tayland salgınla mücadelede üç yılda 13 milyar dolar harcadı

Koronavirüs salgınının en çok hissedildiği ülkelerden biri olan Tayland, üç yıl boyunca pandemi ile savaşta 13 milyar dolar harcadı.

A+A-

Halk Sağlığı Bakanlığı'na göre Tayland, Covid-19'un yayılmasını engellemek ve nüfusunu aşılamak için pandeminin üç yılı boyunca halk sağlığına toplam 444 milyar baht (12,8 milyar dolar) harcadı.

Bakanlık Pazar günü yaptığı açıklamada, Covid için test ve tedavi maliyetinin 260 milyar baht ile toplam harcamanın yarısından fazlasını oluşturduğunu söyledi. Bakanlık, dahili bir çalışmaya atıfta bulunarak, aşı tedarik ve dağıtım giderlerinin 78 milyar baht olarak tahmin edildiğini söyledi.

Tayland hükümeti 2020-2022 yılları arasında tüm vatandaşların tedavi ve aşı masraflarını karşıladı ve finansmanın büyük kısmı yıllık bütçeden sağlandı. Güneydoğu Asya'nın en büyük ikinci ekonomisi ayrıca ekonomiyi canlandırmak ve acil kamu sağlığı hizmetlerinin maliyetini kısmen karşılamak için 1,5 trilyon baht borç aldı.

Çin dışında bir Covid vakası bildiren ilk ülke olan Tayland, delta ve omikron varyantlarının salgınları sırasında bir enfeksiyon dalgası ülkeyi kasıp kavurmadan önce, ülke çapında bir tecrit ve sınırlarını kapatarak virüs yayılımını erken aşamalarda kontrol altına almayı başardı. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 25 Şubat itibariyle ülkede 4,7 milyon doğrulanmış Covid vakası ve 33.911 ölüm rapor edildi.

Sağlık bakanlığı, hükümetin ayrıca üç yıl içinde mağdurlara tazminat ve sağlık personeline teşvik olarak 57,5 milyar baht harcadığını söyledi.

İlgili Haberler