Tayvan, Çin ile statükonun korunmasını istiyor

Tayvan, Çin ile statükonun korunmasını istiyor

Tayvan lideri Çin'le statükonun korunması çağrısında bulundu. Çin lideri Şi Jinping, daha önce Tayvan'a barışcı yollarla yeniden birleşme çağrısı yapmıştı.

A+A-

Tayvan lideri Tsai Ing-wen, Çin'in artan baskısını eleştirerek "Statükonun tek taraflı olarak değiştirilmesini önlemek için elimizden geleni yapacağız." dedi.

Ulusal bir geçit töreninde konuşan Tsai, Çin'in askeri baskısını kesin şekilde reddettiklerini belirtti.

Tsai Ing-wen, "Statükonun tek taraflı olarak değiştirilmesini önlemek için elimizden geleni yapacağız." dedi.

Tayvan'ın Çin'in çizdiği yola girmeye zorlanmamasını sağlamak için çalışacaklarını ifade eden Tsai, "Ulusal savunmamızı güçlendirmeye ve kendimizi savunma kararlılığımızı göstermeye devam edeceğiz. Çünkü Çin'in çizdiği yol ne Tayvan'a özgür ve demokratik bir yaşam biçimi ne de 23 milyon insanımıza egemenlik sunuyor." diye konuştu.

Tsai, Tayvan'ın bu gerilimler karşısında Japonya, Avustralya ve ABD gibi ülkelerle gayriresmi bağlarını güçlendirdiğini belirterek "Ancak ne kadar çok şey başarırsak, Çin'den gelen baskı da o kadar büyük olur." ifadelerini kullandı.

Törende, Tayvan Ulusal Savunma Bakanlığı, bir dizi silahı ve savunma yeteneklerini sergiledi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, dün, Tayvan'a "barışçı yollarla yeniden birleşme" çağrısı yapmıştı.

Çin savaş uçaklarının, Halk Cumhuriyeti'nin kuruluş yıl dönümünün kutlandığı 1 Ekim'de ve izleyen günlerde Tayvan’ın Hava Savunma Tanımlama Sahası ilan ettiği bölgeye girmesi, bölgede gerilimi yükseltmişti.

Etiketler : , ,