Ticaret açığı daralan Japonya 4. ayda da cari fazla verdi

Ticaret açığı daralan Japonya 4. ayda da cari fazla verdi

Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre Japonya'nın cari işlemler fazlası ülkenin ticaret açığının daralması ve denizaşırı yatırımlardan elde edilen gelirin artmasıyla Mayıs ayında yıllık bazda iki kattan fazla artarak üst üste 4. ayını da kazançla tamamladı

A+A-

Japonya'da cari işlemler fazlası Mayıs ayında 1,86 trilyon yen (13,08 milyar dolar) olurken, bu rakam bir önceki yılın aynı ayındaki 773 milyar yen ile karşılaştırıldı ve Reuters anketinde ekonomistlerin 1,88 trilyon yenlik medyan fazlaya ilişkin tahminlerinin hemen altında kaldı.

Bir bakanlık yetkilisi, verilere bakıldığında ticaret açığının Mayıs 2022'deki 1,8 trilyon yenden 1,2 trilyon yene gerilediğini söyledi.

Bir önceki yılın aynı ayında 3,1 trilyon yen olan faiz dışı gelir fazlası 3,6 trilyon yene ulaşarak üst üste dördüncü ayda da fazla verdi.

Otomobil gibi sektörlerdeki yurtdışı iştiraklerden gelen temettü ödemeleri ve menkul kıymet yatırımlarından gelen faiz ödemeleri gelir artışlarını destekledi.

Geçtiğimiz yıl boyunca cari hesap verileri, yüksek enerji maliyetleri ve zayıf yenin, büyük ölçüde yakıt ve hammadde ithalatına dayanan dünyanın üçüncü büyük ekonomisine verdiği zararı gözler önüne serdi.

Japonya'nın bir ihracat merkezi olarak konumu da son yıllarda kısmen şirketlerin üretimi denizaşırı ülkelere taşıması ve denizaşırı yatırımları ülkenin kazanç gücünün bir ayağı haline getirmesi nedeniyle zayıfladı.

İlgili Haberler