Tüm dünya piyasaları merakla bekliyor: FED nasıl açıklama yapacak?

Tüm dünya piyasaları merakla bekliyor: FED nasıl açıklama yapacak?

Fed, Güçlü Ekonomik Veriler Eşliğinde Faiz İndirimi Görünümünü Açıklayacak

A+A-

BORSATEK.COM -  ABD Merkez Bankası (FED), ekonominin güçlü performansına rağmen faiz indirimlerine ilişkin önceki tutumunu koruyup korumayacağını açıklayacak.

Fed'in 15-16 Mart tarihlerinde yapılacak bir sonraki politika toplantısında faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapılması beklenmiyor. Ancak, politika yapıcılarının önceki faiz indirimi projeksiyonlarına sadık kalıp kalmayacakları merak konusu.

Son veriler, politika yapıcılar arasında gecelik faiz oranının bu yıl düşeceği yönündeki yaygın inancı destekliyor. Fed Başkanı Jerome Powell, ABD'li kanun yapıcılara merkez bankasının faiz indirimlerini haklı çıkarmak için enflasyondaki düşüşe yeterince güven duymaya yakın olduğunu belirtmişti.

Tahminler Merak Konusu

Politika yapıcıların yeni tahminleri, Aralık ayında tahmin edilen üç çeyrek puanlık indirimden daha azını öngörüp öngörmediklerini de gösterecek. Bu, enflasyon düşmeye devam ederken ekonominin genişlemesini sürdürebileceğine inanıp inanmadıklarının da bir göstergesi olacak.

Bazı ekonomistler, artan varlık fiyatları ve gevşeyen finansal koşulların daha yüksek enflasyona yol açabileceğine dikkat çekerek temkinli olmaya devam ediyor. Fed'in faiz indirimleri konusundaki tartışmasının sonucu belirsizliğini korurken, bazı ekonomistler ekonominin güçlü performansı nedeniyle faizlerin daha uzun süre yüksek kalacağını öngörüyor.

Son veriler ne diyor

Bu çerçevede Salı günü açıklanacak Şubat ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Fed'in faiz indirimi kararını etkileyebilecek önemli bir veri olacak. Ekonomistler, gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE'nin Ocak ayındaki %3,9'luk orandan yavaşlamasını bekliyor.

Şubat ayı istihdam raporu da dahil olmak üzere son veriler karışık bir seyir izledi. İşsizlik oranı hafif bir artışla %3,9'a yükselirken ve ücret artışı yavaşlarken, istihdam artışı güçlü kalmaya devam etti ve işe alımlar sektörler arasında genişledi.

Fed'in Bej Kitap olarak bilinen saha raporları da ekonomide istikrarlı bir büyümeye işaret ediyor. Potansiyel enflasyon risklerine ilişkin bazı endişelere rağmen, Fed'in hedeflenen enflasyon ölçüsü Ocak ayında %2,4'e yükselerek %2'lik hedefine yaklaştı.

Fed'in faiz indirimleri konusundaki kararı, global piyasalar tarafından dikkatle takip edilecek. Ekonominin gidişatına ve enflasyondaki gelişmelere bağlı olarak Fed'in faiz indirimi planlarında değişiklik yapması da mümkün.

 

Etiketler : , ,
İlgili Haberler