Türkiye, Finlandiya'nın NATO üyeliğini onayladı

Türkiye, Finlandiya'nın NATO üyeliğini onayladı

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokülünün katılım Meclisimizdeki onay sürecini başlatmaya karar verdik." açıklamasında bulundu.

A+A-

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö'yü resmi törenle karşıladı.

Baş başa görüşmeye geçen Erdoğan ve Niinistö, görüşmenin ardından ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Erdoğan'ın açıklamaları şu şekilde:

"Türkiye, binlerce vatandaşını teröre kurban vermiş bir ülkedir. Dünyanın en eli kanlı yapılarıyla eş zamanlı mücadele ediyoruz. Milletimizin canına kasteden örgütlerin kökünü kazımakta kararlıyız.  NATO'nun genişleme sürecini bu gerçekler çerçevesinde değerlendiriyoruz. Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusu konusu, elbette görüşmelerimizde önemli yer tuttu. Türkiye, NATO'nun açık kapı politikasının güçlü savunucuları arasında yer alıyor.

Finlandiya ve İsveç'in katılım müzakerelerinin başlamasına Madrid'de yapılan NATO zirvesinde onay vermiştik. Eş zamanlı olarak 3'lü muhtırayı imzalamak suretiyle, Türkiye'nin haklı güvenlik kaygılarının giderilmesi gerektiğini kayıt altına almıştık. Geride bıraktığımız süre zarfında Finlandiya'nın 3'lü muhtıradaki taahhütlerini yerine getirmek için samimi ve somut adımlar attığını gördük. Ülkemizin güvenlik kaygılarını gidermek yolunda gösterdii hassasiyet ve kaydedilen mesafeye minayen, Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünün, Meclisimiz'deki onay sürecini başlatmaya karar verdik. 

Bu kararın, ülkelerimiz başta olmak üzere ittifakımız için hayırlı olmasını diliyorum. Finlandiya'nın üyeliğiyle NATO, bu sayede küresel güvenlik istikrarın muhafazasında, etkin rol oynayacaktır. Onay sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, Finlandiya ile ilişkilerimiz NATO müttefikliği zemininde tahkim edilmiş olacaktır.

İlgili Haberler