Türkiye ile İran gaz anlaşmasını yenilemeyi masaya yatırdı

Türkiye ile İran gaz anlaşmasını yenilemeyi masaya yatırdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi bir araya geldi. Görüşmede Türkiye ile gaz anlaşmasının yenilenmesinin ele alındığı ifade edildi.

A+A-

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdikleri görüşmede Türkiye ile gaz anlaşmasını yenilemeyi ele aldıklarını ifade etti.

Başbaşa ve heyetlerarası görüşme sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Erdoğan da, 30 milyar dolarlık ticaret hedefinin pandemi nedeniyle 7,5 milyar dolarda kaldığını ancak iki tarafın hedefe bağlılığını koruduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmelerle ilgili şunları söyledi:

Savunma sanayii alanında atacağımız adımlarda bu süreci hızlandırmamız mümkün. Gerek petrol, gerek doğalgaz alanında atılacak adımlarla da bu mümkün. Türkiye olarak son yıllarda özellikle savunma alanında önemli gelişmeler kaydettik. Bu konudaki dayanışmamızı çok ama çok önemsiyorum.

"Ticaret hacmi 3 katına çıkacak"

Görüşme sonrası İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin açıklamalarından öne çıkanlar ise şunlar oldu:

Şüphesiz Sayın Erdoğan'ın İran ziyareti, iki ülkenin ilişkilerinin gelişmesi için önemli olacaktır. Yaptığımız görüşmelerde ve toplantılarda iki ülkenin ekonomik ve ticari ilişkiler başta olmak üzere pek çok konuda başlığı ele aldık. 30 milyar dolarlık bir rakam belirledik, ve bu mevcut ticaret hacminin 3 katına çıkacağı anlamına geliyor. İki ülkenin sanayi siteler kurması, bugün üzerinde anlaştığımız konulardan birisi. İki ülke de bilgi ve teknoloji parkları kurulması ve bu alanda şirketlerin kurulması müzakerelerimizin konularından biri olmuştur. İki ülke arasında doğalgaz ihracatı ile ilgili bulunan 25 yıllık anlaşmanın süresinin uzatılması konusunda anlaştık. Bugünkü toplantılarımızda iki ülke arasında yatırım konularını geliştirmek ele alındı ve görüşüldü. İki ülkenin ticaretin ve ilişkilerin artmasına vesile olacaktır.

Erdoğan ve Reisi baş başa görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile bir araya geldi.

Sadabad Sarayı'nda gerçekleşen görüşme, yaklaşık 1 saat 30 dakika sürdü. Basına kapalı görüşmede, iki ülke heyetleri de hazır bulundu.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler