Türkiye "salgın yönetimi"nde sınıfta kaldı

Türkiye "salgın yönetimi"nde sınıfta kaldı

Bertelsmann Vakfı'nın yaptığı bir araştırma OECD ve AB ülkelerindeki kriz yönetimini mercek altına aldı. Türkiye pek çok başlıkta son sırada yer aldı.

A+A-

Bertelsmann Vakfı tarafından yapılan ve DW Türkçe tarafından haberleştirilen araştırmaya göre koronavirüs salgınını iyi organize olmuş demokrasilerin daha iyi atlattığını ortaya koydu.

Vakıf tarafından Cuma günü açıklanan Sürdürülebilir Yönetim Göstergeleri 2021 raporuna göre basın özgürlüğü, insan hakları ve bağımsız yargı gibi demokratik değerlerin salgın öncesi dönemde tehlike altında olduğu ülkelerde pandemide daha da gerileme oldu. Araştırma  salgın döneminde, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ile Avrupa Birliği'ne (AB) üye 29 ülkedeki  siyasi ve idari kriz yönetimini mercek altına aldı.

Türkiye siyasi kriz yönetiminde sonuncu

Siyasi kriz yönetimi alanında Almanya; Yeni Zelanda, Güney Kore, İsveç ve Danimarka'nın ardından beşinci sırada yer aldı. Bu alanda son sıralarda Polonya, Macaristan ve Türkiye yer alıyor. Rapora göre bu ülkelerde hükümetler pandemiyi vatandaşlarının haklarını kalıcı olarak kısıtlamak için kullandı. Ülke yönetimlerinin koronavirüs salgınına karşı dayanıklılığı değerlendirmesinde ise Türkiye 29 ülke içinde 21. sırada konumlandı. Bertelsmann Vakfı'nın kapsamlı araştırmasında Türkiye, koronavirüs salgını döneminde Demokrasi Yönetimi, Basın Özgürlüğü ve Sivil Haklar ile Siyasi Özgürlükler başlıkları altında da 29 ülke içinde sonuncu sırada yer alabildi.

Sürdürülebilir Yönetim Göstergeleri 2021 raporu salgın döneminde 29 OECD ve Avrupa Birliği (AB) ülkesindeki 94 gösterge incelendi. Söz konusu rapor, 70 kişilik uluslararası uzmanlar ekibi tarafından ele alınan sonuçlar doğrultusunda hazırlandı. Raporda ana başlıkları krize dayanıklılık, ekonomi ve sosyal politikanın tepkisi, merkezi demokratik kurumların dayanıklılığı ve yürütme organlarının kriz yönetimi oluşturdu.