Twitter'ın yeni mavi rozet politikası sahte hesapları patlattı

Twitter'ın yeni mavi rozet politikası sahte hesapları patlattı

Twitter onay işareti politikası sahte hesapları körüklerken şirketler mavi rozet edinme konusunda dikkatli davranıyor.

A+A-

Twitter'ın ücretli bir hesap doğrulama hizmetini hayata geçirme girişimi, yanlış bilgi yayan sahtekârları cezbetti ve uzmanlar, büyük markaların milyarder Elon Musk'ın sahibi olduğu sosyal medya platformundan daha fazla geri çekilmesine yol açabileceğini söyledi.

20 Nisan'da Twitter, bir zamanlar çok sevilen mavi onay işaretlerini hesaplardan kaldırarak ve doğrulanmış statülerini korumak için Twitter Blue aboneliği satın almak isteyen kullanıcılardan ayda 8 dolar ücret alarak kârını artırma yoluna gitti.

Musk'ın son girişimi, zararlı yanlış bilgiler paylaşan sahte hesap dalgasıyla karşılandı. Aralarında 1,3 milyon takipçisi olan New York Metropolitan Ulaşım Otoritesi'nin (MTA) de bulunduğu bazı kuruluşlar Twitter'ı kullanmayı çoktan bıraktı. Hem AT&T Inc hem de Volkswagen AG Reuters'a Twitter reklamlarına ara verdiklerini ve Nisan ayı itibariyle henüz devam etmediklerini söyledi.

Twitter, satın alma işleminden bu yana reklamlarda büyük bir düşüş yaşadı ancak Musk geçen ay BBC'ye verdiği demeçte reklam verenlerin çoğunun platforma geri döndüğünü söyledi.

Dış araştırma şirketlerinden gelen veriler ve bazı reklamverenlerin açıklamaları, Twitter'ın reklam işinin bu kadar çabuk toparlanamayabileceğini gösteriyor.

Insider Intelligence baş analisti Jasmine Enberg konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Twitter Blue tam bir karmaşa. Bu, taklitçilik konusunda zaten temkinli olan markalar için daha fazla kaos ve kafa karışıklığı demek. Kendilerini savunmasız hissettikleri bir platformda kalmak istemiyorlar" şeklinde konuştu.

Musk'ın Ekim ayında Twitter'ı satın alıp hızlı değişiklikler yapmaya başlamasından bu yana markalar platformda reklam vermeye devam edip etmeyeceklerini tartışıyorlar. Enberg, Twitter'ın eski onay işaretlerini kaldırmasının bazı şirketlerin tweet atmayı ve profillerini korumayı bırakmasına neden olabileceğini söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Markalarının risk altında olduğunu düşündüklerinde ve özellikle de anlamlı bir etki yaratmayacağı bir platformda organik bir varlık sürdürmek için markalar için çok az teşvik var."

Washington Üniversitesi Bilgilendirilmiş Kamu Merkezi'nde doktora sonrası araştırmacı olan Rachel Moran-Prestridge, Twitter'ın yıllardır kullandığı onay işaretlerinin kullanıcılara bir hesabın meşru olduğuna dair güven verdiğini söyledi.

Reuters'e gönderdiği e-postada, "Bu doğrulama olmadan, kullanıcılar hesabın söyledikleri kişi olup olmadığını tespit etmek için çok daha ağır bir iş yapmak zorunda kalıyorlar" dedi.

Twitter 22 Nisan'da kafa karışıklığını daha da artıran bir hamleyle bazı yüksek profilli kullanıcılara doğrulama işareti verdi.

Bağımsız araştırmacı Travis Brown Reuters'a yaptığı açıklamada, sonraki 48 saat içinde en çok takip edilen Twitter hesaplarının 110'u hariç hepsinin aniden Twitter Blue aracılığıyla doğrulandığını, bunun da Twitter'ın onay işaretlerini muhtemelen hediye ettiğini gösterdiğini söyledi.

Ne Twitter ne de Musk, belirli birkaç kullanıcı için doğrulama işaretlerinin geri getirilmesi konusunda yorum yapmadı.

Twitter'a e-posta ile gönderilen bir yorum talebi, kaka emojisi içeren otomatik bir yanıtla geri döndü.

Artık feshedilmiş bir TV kanalı olan Disney Junior UK gibi davranan sahte bir hesaba geçen hafta "doğrulanmış kuruluşlar" için kullanılan altın bir onay işareti verildi. Walt Disney Co Reuters'e Twitter ile temasa geçtiğini ve hesabın askıya alındığını söyledi.

New York MTA geçtiğimiz Perşembe günü "teknoloji platformlarına ödeme yapmadığını" ve hizmet uyarılarını ve bilgilerini tweetlemeyi durduracağını söyledi.

MTA'dan yapılan açıklamada "(Twitter'ın) güvenilirliği artık garanti edilemiyor" denildi.

Twitter Blue hizmetinin Kasım ayında ilk kez kullanıma sunulmasından bu yana, sahte tweetler zararlı yanlış bilgiler yaydı.

ABD'li ilaç üreticisi Eli Lilly and Co, resmi hesabını taklit eden bir Twitter kullanıcısının "insülin bedava" paylaşımının ardından hisselerinin %4'ün üzerinde değer kaybettiğini gördü ve özür dilemek zorunda kaldı.

Sahte Twitter hesapları Lockheed Martin Corp ve Nintendo'nun çevrimiçi itibarını da zedeledi. Meta ve Mozilla ile çalışmış bir sosyal medya danışmanı olan Matt Navarra'ya göre, Twitter geçtiğimiz ay reklamverenlere gönderdiği bir e-postada, Twitter reklamları için ayda 1.000 dolardan az harcama yapan işletmelerin platformda reklam yayınlamaya devam edebilmeleri için Twitter Blue'ya abone olmaları ya da doğrulanmış kuruluşlar programının bir parçası olmak için ödeme yapmaları gerektiğini söyledi.

New York merkezli PR ajansı Ericho Communications'ın CEO'su Eric Yaverbaum, Twitter'ın sıkı bir kullanıcı doğrulama modeli uygulamaması halinde daha fazla markanın geri çekilebileceğini söyledi.

Yaverbaum Reuters'a gönderdiği e-postada, "Markalar Twitter'daki reklamları çoktan durdurdu, birçoğu geri dönmeyecek ve daha fazla şirketin platformda reklam vermeye son vereceğini hissediyorum" dedi.

Bazı markalar, marka itibar yönetimi şirketlerinden hizmet alarak çevrimiçi taklitçiliğe karşı önlemler almışlardır.

Social Impostor CEO'su Kevin Long, çevrimiçi taklitçileri bir ünlüye veya markaya çeken bir dizi faktör olduğunu söyledi.

Şirketi büyük platformlarda 8.000'den fazla sahte hesabı kapatan Long, Reuters'e gönderdiği e-postada "Mavi bir doğrulama işaretine sahip olmanız ya da olacak olmanız, sahtekarları hesap açmaktan caydırmıyor" dedi ve ekledi:

"Sahte hesapların hacmi birkaç şeye bağlı gibi görünüyor -- Müşteri o hafta yüksek profilli bir etkinlik mi yapıyor? Müşteri iyi ya da kötü bir nedenle haberlerde yer alıyor mu? Benim deneyimlerime göre bu durum tüm sosyal platformlarda geçerli."

Bu haber toplam 1130 defa okunmuştur
İlgili Haberler