UBS Credit Suisse alımının tamamlanması için tarih verdi

UBS Credit Suisse alımının tamamlanması için tarih verdi

UBS yaptığı açıklamada Credit Suisse'i devralma işlemini "12 Haziran gibi erken bir tarihte" tamamlayacağını ve bu yılın başlarında hükümet destekli bir kurtarmanın ardından 1,6 trilyon dolarlık bilançoya sahip dev bir İsviçre bankası yaratacağını söyledi

A+A-

UBS, Credit Suisse alınması için son tarih olarak 12 Haziran'ı gösterdi. İşlemin tamamlanmasının, teslim edilecek hisseleri kapsayan tescil beyanının ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından geçerli ilan edilmesine ve kalan diğer kapanış koşullarının yerine getirilmesine veya UBS tarafından feragat edilmesine bağlı olduğu belirtildi.

"UBS, Credit Suisse'in satın alma işlemini 12 Haziran 2023 gibi erken bir tarihte tamamlamayı beklemektedir. O tarihte Credit Suisse Group AG, UBS Group AG ile birleşecektir" denildi.

İsviçre'nin 1 numaralı bankası, 19 Mart'ta 3 milyar İsviçre Frangı (3,37 milyar $) ödemeyi ve müşteri güvenindeki çöküşün İsviçreli küçük rakibini çöküşün eşiğine getirmesinin ardından 5 milyar franka kadar zararı üstlenmeyi kabul etti ve İsviçreli yetkilileri daha geniş bir bankacılık krizini önlemek için harekete geçmeye teşvik etti.

UBS, Credit Suisse hisselerinin ve Amerikan Depo Hisselerinin (ADS) tamamlandıktan sonra SIX Swiss Exchange ve New York Stock Exchange'den çıkarılacağını da sözlerine ekledi.

Tüm hisselerin devralınması kapsamında, Credit Suisse hissedarları sahip oldukları her 22.48 hisse için bir UBS hissesi alacaklar.

Anlaşma resmen tamamlandığında, birleşik grup 5 trilyon dolarlık varlığı denetleyecek ve UBS'ye bir gecede, aksi takdirde büyümesi ve ulaşması için yıllara ihtiyaç duyacağı kilit pazarlarda lider bir konum kazandıracak. UBS, birleşik bankanın "İsviçre'de tartışmasız lider" olacağını söyledi.

Mega banka dünya çapında 120.000 kişiyi istihdam edecek, ancak sinerjiden yararlanmak ve maliyetleri düşürmek için gelecekte işten çıkarmalar yapacağını şimdiden duyurdu.

UBS, Credit Suisse müşterileri ve çalışanları için daha fazla kesinlik sağlamak ve işten ayrılmaları engellemek umuduyla işlemi rekor sürede tamamlamak için acele ediyordu.

Anlaşma, İsviçre Merkez Bankası'nın 200 milyar franklık likidite desteğinin yanı sıra hükümetin UBS tarafından karşılananlara ek olarak 9 milyar franka kadar zararı üstlenme taahhüdüyle desteklendi.

Şirket yönetimi, hissedarları ve İsviçre kamuoyunu, rakibini bünyesine katmak gibi "Herkülvari bir görevin" karşılığını alacağı ve vergi mükelleflerine yük olmayacağı konusunda ikna etmeye çalıştı. Yıllar süren yanlış adımlar ve skandalların ardından müşteri güvenini yeniden kazanmakta zorlanan Credit Suisse için, Mart ayında iki orta ölçekli ABD kredi kuruluşunun çöküşüyle ortaya çıkan kargaşa bardağı taşıran son damla oldu.

Hisse fiyatlarının düşmesi, nakit çekimlerinin hızlanması ve 54 milyar dolarlık merkez bankası likidite yardımının 167 yıllık kredi kuruluşuna sadece geçici bir rahatlama sağlaması üzerine İsviçreli yetkililer devreye girdi ve Mart ortasındaki bir hafta sonunda UBS ile anlaşmayı ayarladı.

İlgili Haberler