UBS, Credit Suisse'i almak için 6 milyar dolar devlet garantisi istiyor

UBS, Credit Suisse'i almak için 6 milyar dolar devlet garantisi istiyor

UBS, Credit Suisse'i satın alması halinde İsviçre hükümetinden yaklaşık 6 milyar dolarlık masrafı karşılamasını istiyor.

A+A-

UBS, Credit Suisse'i satın alması halinde İsviçre hükümetinden yaklaşık 6 milyar dolarlık masrafı karşılamasını isterken, görüşmeler hakkında bilgi sahibi bir kişi, iki tarafın zor durumdaki İsviçre bankasına olan güveni yeniden tesis etmek için bir anlaşma yapmak üzere yarıştığını söyledi.

167 yıllık Credit Suisse, geçtiğimiz hafta ABD'li kredi kuruluşları Silicon Valley Bank ve Signature Bank'ın çöküşüyle ortaya çıkan kargaşada tuzağa düşen en büyük isim oldu ve bankacılık hisselerinde bir çöküşe yol açarak yetkilileri bankaları ayakta tutmak için olağanüstü önlemler almaya sevk etti.

Reuters'a konuşan iki kişi, UBS'in talep ettiği 6 milyar dolarlık devlet garantisinin Credit Suisse'in bazı bölümlerini tasfiye etme maliyetini ve olası dava masraflarını karşılayacağını söyledi.

Kaynaklardan biri, Credit Suisse'deki güven krizini çözmeye yönelik görüşmelerin önemli engellerle karşılaştığı ve iki bankanın birleşmesi halinde 10.000 kişinin işten çıkarılması gerekebileceği uyarısında bulundu.

Durumun hassasiyeti nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen bir kişi, İsviçreli düzenleyicilerin Pazartesi günü piyasalar yeniden açılmadan önce Credit Suisse için bir çözüm sunmak için yarıştıklarını, ancak iki devi birleştirmenin karmaşıklığının görüşmelerin Pazar gününe kadar sürmesi ihtimalini arttırdığını söyledi.

Credit Suisse, UBS ve İsviçre hükümeti yorum yapmayı reddetti.

Çılgınca geçen hafta sonu görüşmeleri, bankacılık hisseleri için zorlu geçen bir haftanın ve Avrupa ile ABD'de sektörü destekleme çabalarının ardından geldi. ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetimi tüketici mevduatlarını desteklemek için harekete geçerken, İsviçre merkez bankası sarsılan bilançosunu istikrara kavuşturmak için Credit Suisse'e milyarlarca dolar borç verdi.

Reuters'a konuşan bir kaynak, Berkshire Hathaway Inc'den (BRKa.N) Warren Buffett'ın üst düzey Biden yönetimi yetkilileriyle bankacılık krizi hakkında görüşmeler yaptığını söyledi.

Beyaz Saray ve ABD Hazinesi yorum yapmayı reddetti. Bloomberg News'in Cumartesi günü bildirdiğine göre, Buffett son günlerde bölgesel bankacılık kriziyle ilgili olarak yönetimle temas halindeydi. Kaynak, görüşmelerin ayrıntıları hakkında bilgi vermekten kaçındı. 

Konuyla ilgili bilgi sahibi iki kişi, UBS'in krizi kontrol altına almak için yerel rakibini devralması yönünde İsviçreli yetkililerden baskı gördüğünü söyledi. Plana göre Credit Suisse'in İsviçre'deki işleri bölünebilir.

Financial Times'ın konuyla ilgili bilgi sahibi iki kişiye dayandırdığı haberine göre, İsviçre anlaşmayı hızlandırmak için acil önlemler almaya hazırlanıyor.

Bloomberg News'in konuya aşina olanlara dayandırdığı haberine göre, ABD'li yetkililer bir anlaşmaya aracılık etmek üzere İsviçreli meslektaşlarıyla birlikte çalışıyor.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak, İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt ve İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey'nin de Credit Suisse'in akıbeti konusunda bu hafta sonu düzenli temas halinde olduklarını söyledi. İngiliz Hazinesi ve İngiltere Merkez Bankası'nın kredi kuruluşlarını denetleyen İhtiyati Düzenleme Kurumu sözcüleri yorum yapmayı reddetti.

İlgili Haberler