Üç teknoloji devi yapay zekada tahtı ele geçirmek için savaşıyor

Üç teknoloji devi yapay zekada tahtı ele geçirmek için savaşıyor

Yapay zeka teknolojilerindeki baş döndürücü gelişme sektördeki mücadeleyi de alevlendirdi. Microsoft, Alphabet ve Nvidia yapay zeka yarışında geri kalmamak ve ipleri eline almak için savaşıyor.

A+A-

Artık herkesin bildiği gibi, yapay zeka (AI) Wall Street'in 2023'teki parlak yeni oyuncağı oldu ve şirketler kartopu gibi büyüyen bir şekilde teknoloji üzerine konuşuyor.

Şimdiye kadar, Microsoft, Alphabet ve NVIDIA dahil olmak üzere birçok büyük teknoloji ismi yapay zeka noktasında öne çıktı ve geliştirdiği teknolojilerle gündemden düşmedi. 

Her üç hisse senedi de 2023 yılında S&P 500'den daha iyi performans göstererek piyasayı yenen getiriler sağladı. 

Peki şu anda her bir şirketin durumu nasıl? Gelin daha yakından bakalım.

NVIDIA

NVIDIA'nın son açıklamasının en önemli odak noktası, yapay zeka operasyonlarını da içeren Veri Merkezi sonuçlarıydı; Veri Merkezi gelirleri bir önceki çeyreğe göre %11 artarak 3,6 milyar dolara ulaştı. Veri Merkezi segmentinde, finansal hizmetlerde yapay zeka kullanımını ilerletmek için Deutsche Bank DB ile yapılan bir ortaklık da dahil olmak üzere başka stratejik vurgular da vardı.

Bir gözünüz NVIDIA'nın 24 Mayıs'ta yayınlanması beklenen çeyrek açıklamasında olsun; 0,92 $'lık Zacks Consensus EPS Tahmini yıllık bazda yaklaşık %30'luk bir gerilemeye işaret ediyor. Konsensüs gelir tahminimiz şu anda 6,5 milyar dolar seviyesinde bulunuyor ve bir önceki çeyreğe göre %21'lik bir düşüşü yansıtıyor.

NVIDIA hisseleri şu anda kesinlikle ucuz değil, mevcut 61,2X ileri kazanç katsayısı zaten dik olan 52,9X beş yıllık ortalamanın oldukça üzerinde yer alıyor. Yine de yatırımcılar, yapay zekanın uzun vadeli görünümü sayesinde hisseler için prim ödemekte pek zorlanmadı.

Microsoft

Bazılarını şaşırtan bir duyuruda, Microsoft'un yapay zeka alanındaki atılımlarını desteklemek için Advanced Micro Devices AMD ile güçlerini birleştirdiği ve ortaklaşa yeni bir yapay zeka işlemcisi geliştirdiği ortaya çıktı. Bu da şirketin ChatGPT'ye yaptığı önemli yatırımın hemen ardından geldi.

Son açıklamasında Bulut'un gücü, Akıllı Bulut gelirinin bir önceki yıla göre %16 artarak 22,1 milyar $'a ulaşmasıyla beklenenden daha iyi sonuçlar elde edilmesine yardımcı oldu. Üç aylık toplam gelir 52,8 milyar dolar ile beklentilerin %4 üzerinde gerçekleşti ve bir önceki yıla göre %7 arttı.

Hisse senetleri kazanç sonrası önemli bir yükseliş faaliyeti gördü ve bir sonraki işlem seansında %7 artışla kapandı. Bu durum aşağıdaki grafikte yeşil okla gösterilmektedir.

Alphabet

Alphabet, yeni nesil LaMDA (diyalog uygulamaları için dil modeli) tarafından desteklenen yeni diyalogsal yapay zeka hizmeti Bard'ı tanıttı. Hizmet, ChatGPT'nin çığ gibi büyüyen popülaritesine yanıt olarak başlatıldı.

Analistler son zamanlarda şirketin görünümünde yükselişe geçti ve kazanç tahminleri son birkaç ay içinde tüm zaman dilimlerinde yükseldi.

Buna ek olarak, mevcut 19,4X ileriye dönük kazanç katsayısı, 25,9X beş yıllık ortalamanın ve Zacks Bilgisayar ve Teknoloji sektörü ortalamasının oldukça altında olduğundan, hisseler göreceli olarak ucuzdur.

Yapay zeka teknolojisine olan ilginin hızla artmasıyla birlikte, birçok önemli teknoloji devinin partiye katılması şaşırtıcı değil.

Teknoloji henüz erken aşamalarda olsa da, uzun vadeli potansiyel yatırımcıları kendinden geçiriyor ve bazı kazançlar elde etmek için büyük bir fırsat görüyor.

İlgili Haberler