Uzmanlar uyarıyor: İşte kripto paraya yatırım yapanların en büyük hatası

Uzmanlar uyarıyor: İşte kripto paraya yatırım yapanların en büyük hatası

Yeni kripto alıcılarının yüzde 31'i arkadaşlarından etkileniyor. Kripto uzmanları ise bunun neden 'korkunç bir fikir' olabileceğini örneklerle anlatıyor.

A+A-

Bitcoin gibi kripto para birimleri söz konusu olduğunda yapılan yeni bir araştırmaya göre, yeni yatırımcılar genellikle arkadaşları tarafından bu piyasaya itiliyor. Ancak uzmanlar, bunun dikkatsizler için tuzaklar barındırabileceği konusunda uyarıyor.

Atlanta'daki Apex Financial Services'in kurucusu ve sertifikalı bir finansal planlamacı olan Lee Baker, "Arkadaşların ne zaman para kaybettiklerini konuştuklarını hayal etmiyorum" dedi.  

CNBC'nin Danışmanlar Konseyi üyesi Baker ise "Seksi görünen kripto paralar satıyor ama kimse olumsuzlardak bahsetmiyor bile" şeklinde konuştu.

Financial Industry Regulatory Authority Investor Education Foundation ve NORC tarafından Chicago Üniversitesi'nde yayınlanan yeni bir ortak çalışmaya göre, 2022'deki yeni kripto para yatırımcılarının yaklaşık üçte biri - %31'i - satın almak için birincil neden olarak bir arkadaşının önerisini kullandı. Arkadaş tavsiyeleri, yeni kripto alıcıları için 1 numaralı motive edici faktör oldu.

Bu oran, hisse senedi ve tahvil gibi daha geleneksel varlıklara yatırım yapan yeni yatırımcıların %8'ine karşılık geliyor. Yani borsada yatırımcılar arkadaşlarını kripto para yatırımcılarına göre daha az dinliyor.

Araştırmaya göre bu eşitsizlik, "kripto para yatırımında hisse senedi veya tahvil yatırımında görülmeyen sosyal bir unsur" olduğunu gösteriyor.

Bu, bir arkadaş tavsiyesinin dijital varlıkları satın almak için mutlaka kötü bir neden olduğu anlamına gelmez. Ancak FINRA Yatırımcı Eğitim Vakfı araştırma direktörü ve raporun yazarlarından Gary Mottola, bunun "iki ucu keskin bir kılıç" olabileceğini söyledi.

Mottola, bir yandan kripto paranın daha geleneksel yatırımlara geçiş için bir rampa olabileceğini ve bunun da genellikle iyi bir sonuç olduğunu söyledi. Bunun gerçekleştiğine dair bazı kanıtlar var: Araştırmaya göre, yeni kripto yatırımcılarının %36'sı satın aldıkları kripto paranın borsaya yatırım yapmakla daha fazla ilgilenmelerini sağladığını söyledi.

Ancak Mottola, "Kriptoyu tavsiye eden arkadaşların sosyal medyadaki bilgi kaynakları güvenilir olmayabilir" dedi.

Kaybetme korkusu, yatırım kararlarında güçlü bir itici güç olabilir. Bitcoin ve diğer kripto varlıkları, dijital varlıklar için rekor bir yıl olan 2021'de yükselişe geçti. Bitcoin 2020 yazında yaklaşık 10.000 $'dan Kasım 2021'de 68.000 $'ın üzerine çıkarak zirve yaptı.

Ancak "kripto kışı" olarak adlandırılan ve yatırımcıların piyasanın zirvesini takip eden yıl içinde 2 trilyon dolardan fazla para kaybettiği dönemde işler hızla tersine döndü.

Aktris Lindsay Lohan ve rapçi Soulja Boy gibi ünlüler, kısa süre önce Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından çeşitli kripto para birimlerinin açıklanmayan onayları nedeniyle para cezasına çarptırıldı.

Baker, arkadaşlarınızdan ya da sosyal medyadaki "sözde uzmanlardan" duyabileceğiniz bilgiler için "Yasal olarak bilgili bir finansal kişi olmadıkları sürece, güvenin ama doğrulayın" dedi ve ekledi:

"Bir arkadaşın tavsiyesine uymanın tehlikelerinden biri: Yatırımcılar, kripto (veya diğer yatırımlar) ile ilişkili riskleri ve oynaklığı ya da daha geniş, iyi çeşitlendirilmiş bir yatırım portföyüne nasıl uyduğunu anlamayabilir. Bir başka potansiyel tuzak: Piyasa zirveye yaklaşırken, büyüme potansiyelinin büyük kısmı zaten gerçekleşmişken bir arkadaşınızın tavsiyesini alıyor olabilirsiniz."

İlgili Haberler