Wagner ayaklanması hisse senetlerini eritti altını fırlattı

Wagner ayaklanması hisse senetlerini eritti altını fırlattı

Wagner ayaklanmasının sona ermesi güvenli liman hamlesini ateşlerken hisse senetleri düştü, altın yükseldi

A+A-

Rus paralı askerlerin başarısızlıkla sonuçlanan ayaklanmasının Devlet Başkanı Vladimir Putin'in otoritesine ilişkin soru işaretlerini arttırması ve yatırımcıların daha geniş makroekonomik tabloya odaklanmaktan başka bir seçenek bırakmamasının ardından küresel hisseler düşerken altın yükseldi.

MSCI Tüm Dünya endeksi savunma hisselerinin %0,3 düşen STOXX 600'e ağırlık verdiği Avrupa'daki düşüşlerin öncülüğünde son olarak %0,l düştü.

Jeopolitik ya da piyasa kargaşası dönemlerinde genellikle güvenli liman olarak algılanan altın %0,6 artışla ons başına 1.932 dolara yükseldi.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı %0,3 düşüşle 73,69$'a gerilerken, daha önce 74,80$'a kadar yükselmişti. Ruble Moskova'da erken saatlerde 15 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Rus paralı askerler Cumartesi günü kısa süreli bir isyan başlatarak güneydeki Rostov şehrini ele geçirdi ve Ukrayna'daki savaştan sorumlu Rus askeri komutanların görevden alınması talebiyle Moskova'ya doğru ilerledi.

Özel Wagner ordusu daha sonra güvenliklerini ve liderleri Yevgeny Prigozhin'in Belarus'a geçişini garanti eden bir anlaşma yaptıktan sonra geri çekildi.

Ukrayna savaşının sonuçları net olmamakla birlikte, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in otoritesine yönelik meydan okuma, on yıllardır süren liderliği boyunca yaşanan en keskin meydan okumaydı.

Piyasalar için somut ipuçlarının çok az olması nedeniyle yatırımcılar, özellikle Cuma günkü zayıf iş faaliyeti anketleri ışığında, hisse senetleri yerine sabit gelir ve diğer güvenli limanları tercih etme konusundaki son oyun kitaplarına bağlı kaldılar.

Pictet Wealth Management makroekonomi araştırma müdürü Frederik Ducrozet, "Piyasa hala bu tür bir geçiş aşamasında, ancak hisse senedi piyasalarında gördüğümüz stresin Cuma günü aldığımız haberlerden ve hafta sonu yaşanan olaylardan önce başladığını düşünüyorum" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Benim tahminim, şüpheye düştüğünüzde, sadece son birkaç gündeki eğilimi takip edersiniz ve yakında Avrupa ve merkez bankalarından gelen bu şahin havayla karşı karşıya kalırsınız".

Cuma günü son üç ayın en düşük seviyesini gören altın %0,2 artışla ons başına 1.925 dolara yükseldi. ABD Hazine tahvilleri, fiyatlar yükseldiğinde düşen getirilerin marjinal olarak düşmesiyle sağlam kaldı.

İki yıllık getiriler 4 baz puan düşerek %4,71'e geriledi. On yıllık getiriler 5 baz puan düşerek %3,69'a geriledi.

Mizuho ekonomisti Vishnu Varathan, "Bu darbe artık görülemeyecek çatlakları ve kırılganlıkları ortaya çıkardı" dedi.

BAE systems (BAES.L) ve Fransız Dassault Aviation gibi savunma hisseleri Avrupa borsasındaki en büyük negatif ağırlıklar arasında yer alırken, ABD'de piyasa öncesi Lockheed Martin ve Northrop Grumman hisseleri %0,7-0,9 düşüş gösterdi.

Çin'de geçen haftaki tatil için açıklanan son seyahat rakamlarının beklendiği kadar güçlü olmaması, dünyanın ikinci büyük ekonomisinde COVID sonrası toparlanmanın nasıl zayıfladığını bir kez daha vurgulayarak piyasalarda tedirginlik hissini arttırdı.

S&P Global de Wall Street bankalarının çoğunu takip ederek Pazar günü Çin için 2023 GSYH büyüme tahminini düşürdü.

Geçtiğimiz hafta, aralarında İngiltere Merkez Bankası ile Norveç ve İsviçre merkez bankalarının da bulunduğu bir dizi merkez bankası, enflasyonu düşürmek için daha yüksek faiz oranları talep eden sesler korosuna katıldı.

S&P 500 geçen hafta son üç ayın en büyük bir haftalık düşüşünü yaşadı ve e-mini vadeli işlemler %0,2 düşüşle açılışta bir başka düşüşe işaret etti.

Para birimlerinde, bir anketin bu ay Almanya'da iş dünyası duyarlılığının bir kez daha kötüleştiğini göstermesinin ardından euro dolar karşısında yatay seyrederek 1,0893 dolar olurken, pound karşısında %0,25 düşüşle 85,49 pence ve yen karşısında %0,5 değer kaybetti.

Ifo enstitüsü iş ortamı endeksini açıkladı ve Ifo anketlerinin başkanı Klaus Wohlrabe Pazartesi günü Reuters'a verdiği röportajda Alman ekonomisinin daha uzun süreli bir durgunluk ihtimaliyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Avrupa piyasaları, Yunanistan'ın muhafazakar Yeni Demokrasi partisinin Pazar günü yapılan parlamento seçimlerinden zaferle çıkmasına çok az tepki gösterdi. Yunanistan'ın 10 yıllık tahvil faizleri 5 baz puan düşerek %3,55'e gerilerken, Atina'daki hisse senetleri %0,6 değer kaybetti.

Küresel faiz oranı beklentilerinin yükselmesi ve Japonya Merkez Bankası'nın güvercin tutumunu sürdürmesiyle bu yıl yaklaşık %9 düşen yen, kısmen müdahale ya da politika değişikliğine ilişkin spekülasyonlar sayesinde %0,5'e varan bir sıçramayla dolar başına 143 seviyesinin altına geriledi.

İlgili Haberler