Warner-Discovery Aydın Doğan'ın kurduğu BluTV'yi satın aldı

Warner-Discovery Aydın Doğan'ın kurduğu BluTV'yi satın aldı

Dünyanın en büyük medya şirketlerineden biri olan Warner-Discovery, Türkiye’de BluTV’yi satın aldı

A+A-

Dünyanın en büyük medya şirketlerineden biri olan Warner-Discovery, Doğan Ailesinin üçüncü kuşak üyesi Aydın Doğan Yalçındağ’ın kurduğu BluTV'yi satın aldı. Doğan Grubu'na yakın olduğu ileri sürülen ve abonlerine BluTV aboneliği veren bir internet haber sitesinde yer alan habere göre, Warner Bros-Discovery, BluTV, yakında HBO-Max olarak yayının sürdürecek.

Türkiye’de bir Türk’ün kurduğu ilk ve en büyük streaming platformu olan BluTV’nin, Türkiye’de ve dünyada çok tutulan ‘Games of Thrones’ ve ‘The Last of Us’ gibi dizileri yapan HBO’nun da sahibi olan bir dünya devine geçmesi ile streaming pazarını da hareketlendirecek

Devir işlemi tamamlandığında BluTV, Warner Bros-Discovery’nin HBO’yu da kapsayan yeni markası Max adını alacak ve bu isimle yayın yapacak.

BluTV, zengin Türkçe içeriğiyle Türkiye’nin en büyük streaming platformu. Bol ödüllü dizileriyle Türkiye pazarında, bu alana büyük yatırım yaparak giren Netflix, Disney ve Amazon prime gibi rakipleriyle yıllardır yarışıyor. BluTV, ayrıca Arap dünyasının medya grupları ile işbirliği yaparak, o pazarda da kendine bir yer edinmişti.

Dün imzalanan anlaşmaya Warner-Discovery BluTV’nin tamamını satın aldı. Bu alım, Türkiye’ye uzun bir aradan sonra girecek en büyük yabancı sermaye yatırımlarından biri olacak.

Sitede yer alan haberin devamı şöyle:

Bütün Max kataloğu gelecek

Fiyatı henüz açıklanmayan satın alma tamamlandıktan sonra BluTV’nin mevcut film ve dizi kataloğuna Amerikan Warner Bros . ile HBO ve Discovery Grubunun bütün kataloğu da eklenecek.

BluTV’nin bir önemli özelliği, bu platformun içinden canlı televizyon kanallarının izlenmesine de olanak tanıması.

Amerika’da Warner Bros. HBO ve Discovery Grup kanallarının üzerine bir şemsiye gibi kurulan Max da bu iş modelini benimsemiş gözüküyor. ABD’de Max, platformdan hiç ayrılmadan canlı televizyon seyretmeye de olanak sağlıyor.

BluTV’nin Max’a dönüşmesinden sonra Max’ın Türkiye’den Amerikan televizyonlarının seyredilmesine olanak sağlayıp sağlamayacağı henüz bilinmiyor.

Doğan ailesinin üçüncü kuşağı kurdu

BluTV, Doğan Ailesinin üçüncü kuşak üyesi Doğan Yalçındağ tarafından kurulmuştu. O sırada Aydın Doğan liderliğindeki Doğan Medya Grubu Türkiye’nin en büyük medya şirketiydi.

Ancak daha sonraki dönemde Doğan Grubu medyadan çekilmeye karar verdi, varlıklarının önemli bölümünü Demirören Holding’e sattı. Bu dev satış sırasında grubun elde çıkarmadığı başlıca medya varlığı BluTV idi. (Diğeri kitap pazarının en büyük yayınevlerinden biri olan Doğan-Egmont Yayıncılık.)

Önce Netflix’in, ardından Amazon Prime ve son olarak da Disney+’ın girmesiyle birden bire önemli bir rekabet alanına dönen Türkiye streaming pazarında BluTV’nin en büyük avantajı sunduğu zengin Türkçe içerikti.

BluTV, zaman içinde çok sayıda önemli ve ödüllü yeni dizinin de yapımcılığını yaptı. Doğan ailesinde üçüncü kuşağın bir diğer üyesi Alihan Yalçındağ da, ‘Alef’ gibi ABD’nin Variety dergisi tarafından üç yıl önce “Dünyada yılın en önemli 10 dizisinden biri ” seçilen yerli dizinin yapımcılığını yapmıştı. 

Hepsiburada’nın başarısı

Doğan Ailesinin ikinci kuşak üyesi Hanzade Doğan da Türkiye’nin en büyük online alışveriş platformlarından olan Hepsiburada ile büyük bir başarı elde etti.

Son dönemde Hepsiburada ile BluTV bir işbirliği yürütüyor, ‘prime’ üye olanlara Hepsiburada BluTV aboneliği hediye ediyor.

BluTV ile benzer bir işbirliğini Doğan ailesi ile hiçbir sahiplik ilişkisi bulunmayan 10Haber de yürütüyor. 10Haber’e 1 yıllığına abone olanlar, kısıtlı bir süre için 1 yıllığına BluTV aboneliği kazanıyorlar. Bu abonelikler BluTV’nin adı Max olarak değiştikten sonra da geçerli kalmaya devam edecek.

BluTV bu kampanyalarla geride kalan iki yılda abone tabanını çok genişletti ve Türkiye’nin en çok aboneye sahip platformu haline geldi.

Sopranos’dan The Last of Us’a zengin katalog

Amerika’nın en köklü kablolu ve özel ücretli kanalı olan HBO (Home Box Office) çok sayıda efsanevi TV dizisiyle bilinen bir kanal, artık platform.

Bu diziler içinde Sex and the City’den The Sopranos’a, The Wire’dan Succession’a, The Last of Us’dan Big Little Lies ve Euphoria’ya kadar pek çok yapımı saymak mümkün.

Bu diziler bugüne kadar Türkiye’de başka platformlardan, o da sınırlı biçimde izlenebiliyordu ama şimdi bütün bu yapımların sahibi Türkiye’ye geliyor.

Sadece HBO da değil. Warner Bros’un bütün film kataloğu da bu satın almayla birlikte Türkiye’den ulaşılabilir olacak.

Meraklıları Discovery belgesel kanallarının yapımlarını uzun zamandan beri BluTV üzerinden zaten izleyebiliyor.

 

BluTV kataloğu da milyonları kendine çekti

Amerika’dan gelecek bu zengin içerik, BluTV’nin neredeyse rakipsiz Türkçe içeriğiyle bir araya geldiğinde, ortaya dev bir platform çıkacak.

BluTV sadece tarihsel olarak en zengin Türk filmi ve dizisi arşivine sahip değil. Bir de yakın dönemde yaptığı yeni yapımlarla da öne çıkıyor. Behzat Ç, Şahsiyet ve bol ödüllü Alef bunlardan bazıları.

Yerli yapım yapacak mı?

Yakında BluTV’nin yerini alacak olan Max’in de Türkçe içeriğe yatırım yapmaya devam etmesi bekleniyor. İki yıl önce HBO Türkiye’de bir ofis açmış ve yerli yapımcılarla projelerini konuşmaya başlamıştı aslında. Ama Warner Bros-Discovery şirket birleşmesi ABD’de henüz tamamlanmadığı için şirket yeni yatırım kararı alamamış ve HBO bu ofisini kapatmıştı.

Şimdi HBO’nun doğrudan bir platform olarak Türkiye’ye gelmesi ve doğrudan Türk pazarında rekabet edecek olması nedeniyle yerli yapımlara da ağırlık vermesi bekleniyor.

Türkiye’de Netflix ve AmazonPrime halen Türkçe içerik üretiyor, sürekli dizi ve uzun metrajlı film yaptırıyor. Benzer şekilde Disney+ da Türkçe içeriğe ağırlık vermek istemiş ama ABD’deki ana şirketin içine düştüğü zorluklar yüzünden bütün yerli yapımları iptal etmiş, çoğunu kataloğundan da çıkartmıştı.

İlgili Haberler