Xiaomi’nin Türkiye fabrikasındaki kriz çözüldü

Xiaomi’nin Türkiye fabrikasındaki kriz çözüldü

Xiaomi'nin İstanbul Avcılar'daki akıllı telefon üretim fabrikasında işçilerin eylemi sonuç verdi. Fabrikayı işleten Salcomp ile işçiler arasında anlaşma sağlandı.

A+A-

Xiaomi’nin Türkiye’de akıllı telefon üretimi yaptığı İstanbul Avcılar’daki fabrikasında fabrikanın yüklenicisi Salcomp ile işçiler arasındaki anlaşmazlık giderildi. Hakkını aramak için grev yapan ve sorunlarını kamuoyuna duyuran Salcomp çalışanları başarıya ulaştı.

Salcomp tarafından işletilen fabrikada işçiler zor koşullarda çalıştıklarını ve haklarını alamadıklarını dile getirmişti. Salcomp; sorunu çözmek yerine, haklarını aramak için sendikaya üye olan işçileri işten çıkarmıştı. Bugün, Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak'ın Twitter hesabından yaptığı açıklamada, günlerce devam eden eylemler neticesinde işveren tarafı ile yapılan görüşmeler olumlu bir seyirde devam ettiği ve bugün itibari ile tam mutabakat sağlandığı, görüşmeler sonucu işten atılan çalışanların tamamının işe geri alındığını belirtildi. 

İşçiler tatil günlerinde zorla çalıştırıldığını, tatil günlerinde işe gitmeyenler hakkında tutanak tutulduğu ve ücret kesintileri yapıldığını dile getirdi. Zorunlu mesai baskısı yapıldığını ve fazla mesai ücretlerinin aylardır ödenmediği ifade edildi. Haklarını aramak için haftalardır eylem yapılıyordu. Bugün gelinen noktada ise işveren ve işçiler arasında anlaşma sağlandı.

Mart 2021'de açılan fabrikada Xiaomi ve Redmi marka akıllı telefonların üretimi yapılıyor. Yaklaşık 30 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilen fabrika tam kapasiteye ulaştığında yılda 5 milyon adet akıllı telefon üretecek. 2022’nin başından itibaren televizyon üretimi de yapılacak.

Twitter'da gündeme girdi

Mutlu sona ulaşılmasıyla birlikte Twitter’da #XiaomideZafer etiketi, 6. sıradan Türkiye gündemine girdi. Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak'ın konu hakkındaki açıklaması şöyle:

“İstanbul Avcılar'da faaliyet gösteren #Salcomp #Xiaomi işyerinde günlerce devam eden eylemler neticesinde işveren tarafı ile yapılan görüşmeler olumlu bir seyirde devam etmiş ve bugün itibari ile tam mutabakat sağlanmıştır. Buna göre işten atılan arkadaşlarımızın tamamı işe geri alınmıştır. İşveren yetki tespitine yaptığı itirazı hemen kaldıracak olup, itirazın çekilmesinin ardından kesinleşen yetkimiz ile birlikte işyerinde geçerli olacak toplu iş sözleşmesi sürecimiz ise süratle başlayacaktır.”