Yapay zeka desteğiyle hisseleri değerlenen Nvidia'dan İsrail'de süper bilgisayar kurma kararı

Yapay zeka desteğiyle hisseleri değerlenen Nvidia'dan İsrail'de süper bilgisayar kurma kararı

Nvidia, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, yapay zeka uygulamalarına yönelik artan müşteri talebini karşılamak için İsrail'in en güçlü yapay zeka (AI) süper bilgisayarını inşa ettiğini söyledi.

A+A-

Dünyanın borsada işlem gören en değerli çip şirketi olan Nvidia, bulut tabanlı sistemin yüz milyonlarca dolara mal olacağını ve 2023 yılı sonuna kadar kısmen faaliyete geçeceğini söyledi.

Nvidia'da kıdemli başkan yardımcısı olan Gilad Shainer, Nvidia'nın İsrail'de 800 startup ve on binlerce yazılım mühendisi ile çalıştığını söyledi.

Israel-1 adı verilen sistemin, dünyanın en hızlı yapay zeka süper bilgisayarlarından biri olması için sekiz exaflop'a kadar yapay zeka hesaplama performansı sunması bekleniyor. Bir exaflop saniyede 1 kentilyon - ya da 1.000.000.000.000.000 - hesaplama yapabilme yeteneğine sahip.

Shainer, yapay zekanın "hayatımızdaki en önemli teknoloji" olduğunu ve yapay zeka ve jeneratif yapay zeka uygulamaları geliştirmek için büyük grafik işlem birimlerine (GPU) ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

"Üretken yapay zeka bugünlerde her yere yayılıyor. Büyük veri kümeleri üzerinde eğitim yapabilmeniz gerekiyor," diyen Shainer, Reuters'e verdiği demeçte, İsrail'deki şirketlerin bugün sahip olmadıkları bir süper bilgisayara erişebileceklerini belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu sistem, aslında çok daha hızlı eğitim yapmalarını, çerçeveler oluşturmalarını ve daha karmaşık sorunların üstesinden gelebilecek çözümler üretmelerini sağlayacak büyük ölçekli bir sistem."

Örneğin OpenAI'nin ChatGPT'si binlerce Nvidia GPU ile oluşturuldu.

Sistem eski Mellanox ekibi tarafından geliştirildi. Shainer, Nvidia'nın süper bilgisayar için ilk önceliğinin İsrailli ortakları olduğunu söyledi ve ekledi: "Bu sistemi ileride İsrail dışındaki ortaklarımızla çalışmak için de kullanabiliriz".

Geçtiğimiz hafta Nvidia, Intel ve Advanced Micro Devices Inc. ile rekabet edecek yeni bir Nvidia çipi kullanan yeni bir süper bilgisayar inşa etmek için İngiltere'nin Bristol Üniversitesi ile birlikte çalıştığını söyledi.

İlgili Haberler