Yeşil enerji yüksek enflasyon yaratabilir uyarısı

Yeşil enerji yüksek enflasyon yaratabilir uyarısı

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel yeşil enerjiye geçiş baskısının yüksek enflasyon yaratacağı uyarısında bulundu.

A+A-

Euro Bölgesi'nde enerji fiyatları enflasyon üzerinde baskı yaratırken, Avrupa Merkez Bankası yetkilisinden enflasyon uyarısı geldi.

Bloomberg HT'nin haberine göre Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel iklim değişikliği ile mücadele etmeye yönelik politikaların enerji fiyatlarını uzun süre yüksek tutmasının olası olduğunu ve Avrupa Merkez Bankası'nın teşviklerinin planlanandan daha erken sürede bitirmesine yol açabileceğini söyledi.

Amerikan Finans Birlikleri'nin yıllık toplantısında konuşan Schnabel fosil yakıtlardan daha çevre dostu düşük karbonlu ekonomiye planlanan geçişin orta vadede baz enflasyon tahminleri için yukarı yönlü ciddi riskler barındırdığını söyledi.

Schnabel yeşil enerji sürecindeki enflasyonun merkez bankalarının pozisyonunu gözden geçirmesine neden olabileceğini de söyledi.

Euro Bölgesi'nde enflasyon rekor kırmıştı

Enflasyon Aralık ayında Avrupa Merkez Bankası’nın yükselişin geçici olduğu görüşünün aksine artışını sürdürerek rekor tazeledi.

Tüketici fiyatları Aralık’ta yıllık yüzde 5 arttı. Önceki ay enflasyon yüzde 4,9 artarak rekor kırmıştı. Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini yüzde 4,8’di.

Gıda ve enerji hariç TÜFE de Kasım ayında olduğu gibi yıllık yüzde 2,6 arttı.

AMB Başkanı Christine Lagarde geçen ay enflasyonun bir süre daha yüksek seyredeceğini, daha sonra yüzde 2’lik hedefe ulaşılacağını belirtmişti. Lagarde fiyat artışına en doğru tepkinin faiz artışı olmayacağını ifade etmişti. Buna rağmen piyasalar yıl sonuna kadar bir faiz artışı fiyatlıyor.

Bölgede doğalgaz fiyatlarında yükseliş sıkıntısı devam ediyor. Bu yükseliş, enerjiye bağlı sektörlerde üretimi tehdit ediyor.

İlgili Haberler