Yükselen faizler Buffett'ın yüzünü güldürdü Berkshire rekor kâr açıkladı

Yükselen faizler Buffett'ın yüzünü güldürdü Berkshire rekor kâr açıkladı

Berkshire rekor faaliyet karı açıkladı, yükselen faizler Buffett'ın getirilerini artırdı.

A+A-

Berkshire Hathaway Cumartesi günü şimdiye kadarki en yüksek üç aylık faaliyet kârını açıklarken, hisse senedi varlıklarından elde edilen kazançlar milyarder Warren Buffett liderliğindeki holdingin yaklaşık 36 milyar dolar toplam kâra geçmesine yardımcı oldu.

Yükselen faiz oranları ve Geico otomobil sigortacısındaki daha iyi sonuçlar, Berkshire'ın sigorta işletmelerinin ikinci çeyrekte daha fazla para kazanmasını sağladı; kâr %38 arttı ve faiz ve diğer yatırım gelirleri altı kat arttı.

Ancak işletme karı 10 milyar doları aşarken, aynı yükselen oranlar ev satın almayı ve yenilemeyi daha maliyetli hale getirerek Berkshire'ın Clayton Homes ve yapı ürünleri işletmelerindeki sonuçlara zarar verdi ve gelirin %34 düştüğü Forest River biriminden karavan satın aldı.

Berkshire'ın en büyük işletmelerinden biri olan BNSF demiryolunda da kâr, tüketim mallarının daha az sevkiyatı, kamyoncuların fiyat rekabeti ve çalışanlar için daha yüksek ücretleri yansıtan %24'lük bir düşüşle azaldı.

Berkshire ayrıca, ABD hisse senetleri yükselişini sürdürürken yüksek hisse senedi fiyatlarına karşı temkinli olmaya devam etti.

İkinci çeyrekte satın aldığından 8 milyar dolar daha fazla hisse senedi sattı ve kendi hisselerini daha az geri satın aldı ve Haziran ayını neredeyse rekor düzeyde 147,4 milyar dolar nakitle tamamladı.

Berkshire'da "satın al" notuna sahip Edward Jones analisti Jim Shanahan, "Buradaki hikaye faiz oranları ve hisse senetlerinin değerlemeleri" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yüksek faiz oranlarının yatırım gelirleri üzerindeki kazanç etkisi, aynı oranların neden olduğu ekonomik yumuşaklığı dengeliyor ve dışarıda çok fazla cazip yatırım fırsatı olmadığı açık."

Yatırımcılar, Buffett'ın itibarı ve Omaha, Nebraska merkezli şirketin işletme birimlerinden gelen sonuçların genellikle daha geniş ekonomik eğilimleri yansıtması nedeniyle Berkshire'ı yakından izliyor.

Bu birimler arasında Berkshire'ın kendi adını taşıyan enerji şirketi, birkaç sanayi şirketi ve Dairy Queen, Duracell, Fruit of the Loom ve See's Candies gibi tanıdık markalar da yer alıyor.

Buffett 30 Ağustos'ta 93 yaşına giriyor. Forbes dergisi, Buffett'ın 117,5 milyar dolar değerinde olduğunu ve dünyanın en zengin altıncı kişisi olduğunu belirtti.

Üç aylık faaliyet kârı bir önceki yılki 9,42 milyar dolardan %7 artışla 10,04 milyar dolara veya A Sınıfı hisse başına yaklaşık 6.938 dolara yükseldi.

Faaliyet sonuçları, çeşitli sigorta şirketlerini ve Squishmallow üreten oyuncak şirketini içeren Alleghany'nin ve 114 milyon dolar kâr ekleyen Pilot kamyon durağı operatörünün son satın alımlarını yansıttı.

Net gelir 35,91 milyar dolar veya A Sınıfı hisse başına 24.775 dolar olarak gerçekleşirken, bir önceki yıl 43,62 milyar dolar zarar edilmişti.

Bir önceki yılın sonuçları, bazı sigorta sözleşmeleri için yapılan muhasebe değişikliğini yansıtmaktadır.

Berkshire, Ocak ayından Mart ayına kadar 4,4 milyar dolar olan hisse senedi geri alımını bu çeyrekte 1,4 milyar dolara düşürdü.

Ayrıca 12,6 milyar dolarlık hisse senedi satarken, sadece 4,6 milyar dolarlık hisse senedi satın aldı. Apple Berkshire'ın 353 milyar dolarlık hisse senedi portföyünün yaklaşık yarısını oluşturdu.

Berkshire'a "tut" notu veren CFRA Research analisti Cathy Seifert, "Değerlemeleri sevmiyorlar" dedi.

Seifert, "Çeyrek güçlü geçti, ancak organik büyüme eğilimleri o kadar da güçlü değil" diye ekledi. "Yatırımcıların aklındaki soru, daha sık satın almalar olmadan şirketin güçlü büyüme için nasıl konumlandırılacağıdır."

Net sonuçlar, muhasebe kurallarının Berkshire'ın raporlamasını gerektirdiği, yatırımlardan ve türevlerden elde edilen 25,9 milyar dolarlık büyük ölçüde gerçekleşmemiş kazançları içeriyordu. Bu durum üç aylık sonuçlara volatilite katıyor ve Buffett yatırımcıları bu dalgalanmaları göz ardı etmeye çağırıyor.

Geico, daha yüksek ortalama primler, daha az kaza ve daha az reklam harcamasının yürürlükteki poliçelerdeki düşüşü dengelemesiyle, altı çeyreklik zararın ardından üst üste ikinci karlı çeyreği olan 514 milyon dolar vergi öncesi yüklenim karı açıkladı.

Berkshire'ın %92 hisseye sahip olduğu Berkshire Hathaway Energy'den elde edilen toplam kâr 785 milyon $ ile çok az değişiklik gösterdi.

Ancak şirket, 2020'deki bir dizi Oregon orman yangınına bağlı olarak PacifiCorp elektrik hizmet biriminde vergi öncesi 1,02 milyar dolar veya sigorta kapsamında olmayan 608 milyon dolar potansiyel zararla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Haziran ayında bir Oregon jürisi, PacifiCorp'u dört yangına neden olan elektrik hatlarını kapatmadığı için ev sahiplerine karşı ihmalden sorumlu buldu. PacifiCorp temyize gitmeyi planlıyor.

Sonuçlar Berkshire'ın Occidental Petroleum'daki %25,3'lük hissesine atfedilebilecek kârı da içeriyor.

Berkshire ayrıca %8 temettü veren 8,8 milyar dolarlık Occidental imtiyazlı hisse senedine sahip, ancak petrol şirketi ihraç ettiği 10 milyar doların bir kısmını itfa etti.

Berkshire'ın A Sınıfı hisseleri Cuma gününü 533.600 $ ile rekor seviyesinin yaklaşık %2 altında kapattı. Standard & Poor's 500 (.SPX) %17 yükselirken hisseler bu yıl %14 artış gösterdi.

İlgili Haberler