Yükselen gıda fiyatları vatandaşın tatil harcamalarını kıstı

Yükselen gıda fiyatları vatandaşın tatil harcamalarını kıstı

Gıda fiyatları Haziran ayında tüketicileri zorlarken, sıcak hava yaz harcamalarını artırdı.

A+A-

İngiliz Perakende Konsorsiyumu'nun Salı günü yaptığı bir araştırmaya göre, alışılmadık derecede sıcak hava geçen ay İngiltere'de güneş kremi ve barbekü yiyecekleri satışlarını artırdı, ancak yüksek gıda fiyatları bütçelerini sıkıştırmaya devam ettiği için tüketiciler yüksek fiyatlı ürünlere daha az harcama yaptı.

BRC Haziran ayında perakende harcamalarının yıllık bazda %4,9 oranında arttığını açıkladı; bu artış Mayıs ayındaki %3,9'luk artıştan ve bir önceki yılki %1,0'lık düşüşten daha yüksek olmakla birlikte bu yılki ortalamayla aşağı yukarı aynı seviyede gerçekleşti.

Geçtiğimiz ay, modern kayıtların tutulmaya başlamasından bu yana İngiltere'nin en sıcak Haziran ayı oldu ve BRC bu durumun mayo, plaj havlusu ve açık hava oyunlarının yanı sıra bahçe mobilyası satışlarını da artırdığını söyledi.

Ancak BRC verileri enflasyona göre ayarlanmadığından, geçen ayki harcama artışı hala satın alınan mal hacmindeki düşüşü yansıtmaktadır.

BRC'nin önceki verileri, üyeleri arasında fiyatların Haziran ayında yıllık ortalama %8,4 arttığını ve bazı gıda ürünlerinin maliyetindeki düşüşe rağmen gıda için %14,6'ya yükseldiğini gösterdi.

İkinci çeyreğin tamamında gıda harcamaları %9,8 artarken gıda dışı harcamalar sadece %0,3 arttı.

Verilerin sponsorluğunu üstlenen muhasebeci KPMG'nin İngiltere perakende başkanı Paul Martin, inatçı gıda enflasyonunun alışveriş yapanların zorunlu olmayan ürünlere harcama yapma kabiliyetini azalttığını söyledi.

Martin, "Tüketiciler şu ana kadar dirençlerini korudular, ancak daha fazla faiz artırımı, çift haneli gıda enflasyonu ve tahmin edilenden daha yavaş toparlanan bir ekonomi gibi üçlü tehditler, perakende sektöründe çok ihtiyaç duyulan karlı büyümeye dönüşü engelleyebilir" dedi.

Resmi rakamlar tüketici fiyat enflasyonunun Mayıs ayında %8,7'de kaldığını gösterirken, mali piyasalar İngiltere Merkez Bankası'nın faiz oranlarını önümüzdeki yılın başlarında %5'ten %6,5'e kadar yükselteceğini tahmin ediyor.

BRC, hisse senedi analistleri tarafından tercih edilen ve perakende alanındaki değişiklikleri ayarlayan bir ölçü olan benzer perakende satışların Mayıs ayında %3,7 iken Haziran ayında %4,2 arttığını açıkladı.

Barclays'in Salı günü açıkladığı ayrı rakamlar, tüketicilerin banka ve kredi kartı harcamalarının Haziran ayında yıllık bazda %5,4 arttığını, market harcamalarının ise %9,5 ile Şubat 2021'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını gösterdi.

Ancak Barclays'in İngiltere varlık yönetimi bölümünün baş yatırım yetkilisi Will Hobbs, İngiltere ekonomisinin istikrarsız bir noktada kalmaya devam ettiğini söyledi.

Hobbs, "Enflasyon bulaşıcılığı belki de en çok burada ilerliyor" dedi ve ekledi: "Mortgage ve diğer borçlanmalardaki gıcırtılar ve zorlanmalar giderek daha fazla duyulabilir hale gelse bile, merkez bankacıları için daha çok iş var."

İlgili Haberler