Çin Japonya'dan gelen gıda ürünlerinde kısıtlamaya gidiyor

Çin Japonya'dan gelen gıda ürünlerinde kısıtlamaya gidiyor

Çin, güvenlik gerekçelerini öne sürerek Japon gıdalarına yönelik incelemelerini sıkılaştırdı.

A+A-

Çin'de hükümet Cuma günü yaptığı açıklamada, Tokyo'nun felçli Fukushima santralinden arıtılmış radyoaktif suyu denize boşaltma kararını gerekçe göstererek, Çin'in Japonya'dan gelen gıdalar üzerindeki denetimini sıkılaştıracağını ve bazı Japon ithalatlarına yönelik kısıtlamaları sürdüreceğini söyledi.

Salı günü BM nükleer denetçisi tarafından onaylanan Japon planı, yurtiçinde ve yurtdışında muhalefetle karşılaştı. Japonya salımların güvenli olacağı ve küresel standartları karşılayacağı konusunda ısrar ediyor.

Çin gümrük idaresi yaptığı açıklamada, deniz ürünleri de dahil olmak üzere ürünlerin denetimini arttırdığını ve Japonya'nın beşte birinden gelen ürünlere güvenlik gerekçesiyle kısıtlama getirdiğini belirtti.

2011'deki felaketin hemen ardından Çin, beş vilayetten gıda ve tarım ürünleri ithalatını yasakladı. Daha sonra yasağı 12 vilayete genişletmiş ve bunlardan ikisini kaldırdı.

Çin'in yasaklı olmayan diğer vilayetlerden gıda, özellikle de su ürünleri ithalatı için "denetimi güçlendireceğini" ve sertifikaları "titizlikle inceleyeceğini" belirten yönetim, 10 vilayet üzerindeki kısıtlamaların devam ettiğini vurguladı.

Bazı Japon yetkililer, deniz ürünleri ihracatının en büyük alıcısı olan Çin'in, Tokyo'nun bu yaz sonunda su deşarjına başlamasının ardından bu ürünlerin alımını durdurabileceğinden endişe ediyor.

Çin haftalar boyunca Japonya'nın arıtılmış suyu deşarj etme hamlesine, bunun çevre ve insan sağlığı için tehdit oluşturduğunu söyleyerek şiddetle karşı çıkmıştı.

Japonya'nın planına göre su önce, sudan ayrıştırılması zor bir izotop olan trityum dışındaki radyoaktif elementlerin çoğunun giderilmesi için filtrelenecek ve uluslararası standartların çok altında seyreltilecek.

Çin gümrüğü, "Japon tarafının deniz deşarjının meşruiyeti, arıtma ekipmanlarının güvenilirliği ve izleme programlarının mükemmelliği konusunda hala pek çok sorunu var" dedi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) raporunun değerlendirme sürecine katılan tüm uzmanların görüşlerini tam olarak yansıtmadığı ve sonuçların uzmanlar tarafından oybirliğiyle onaylanmadığı belirtildi.

UAEA Başkanı Rafael Grossi Cuma günü Reuters'e yaptığı açıklamada raporun arkasındaki uluslararası uzman ekibinden bir ya da ikisinin endişeleri olabileceğini ancak hiçbirinin endişelerini doğrudan kendisine iletmediğini söyledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler