Yunanistanโda yapฤฑlan erken seรงimlerde resmi olmayan sonuรงlara gรถre Kiriakos Miรงotakis liderliฤindeki Yeni Demokrasi Partisi yรผzde 39,77 ile yarฤฑลta รถnde gidiyor.
Yunanistan halkฤฑ, Syriza partisinin istifa etmesinin ardฤฑndan sandฤฑk baลฤฑna gitti. Oylarฤฑn yรผzde 87,33โรผ sayฤฑlฤฑrken Kiriakos Miรงotakis liderliฤindeki Yeni Demokrasi Partisi yรผzde 39,77 ile รถnde gidiyor. ฤฐktidardaki sol kanattan Syriza partisi yรผzde 31,55 ile ikinci sฤฑrada bulunuyor. Merkez soldan Deฤiลim Hareketi ise sadece yรผzde 7,94 oy toplayabildi.
Meclise girmek iรงin yรผzde 3 barajฤฑnฤฑn olduฤu รผlkede Komรผnist Parti, Yunan รรถzรผmรผ ve Avrupa Hareketi 2025 de meclise girmek iรงin yeterli oyu toplayabildi. Meclise 18 sandalyeye sahip olan aลฤฑrฤฑ saฤcฤฑ Altฤฑn ลafak partisi ise meclise girebilecek kadar oy toplayamadฤฑ.
Yeni Demokrasi tek baลฤฑna iktidar oldu
2015โte ekonomik krizin, milyarlarca Euro’luk borcun ve tasarruf yรผkรผnรผn yarattฤฑฤฤฑ boฤucu ortamda iktidara gelen solcu Aleksis รipras ve partisi SYRIZAโnฤฑn, yine ekonomi politikalarฤฑ yรผzรผnden seรงimleri kaybetmesi bekleniyordu. Krizin sorumlusu gรถsterilen ama Kiriakos Miรงotakis liderliฤinde kรผllerinden doฤan Yeni Demokrasi ise seรงimlerin favorisiydi.
Bu sonuรงlara gรถre, Miรงotakis’in Yeni Demokrasi partisi 300 sandalyeli mecliste 158 milletvekili รงฤฑkararak salt รงoฤunluฤu elde etmesi bekleniyor. Bu durumda Miรงotakis tek baลฤฑna hรผkรผmet kurabiliyor. SYRIZA’nฤฑn milletvekili sayฤฑsฤฑ ise 86’da kalฤฑyor.
PASOK’un devamฤฑ olan, sosyal demokrat Deฤiลim Hareketi (KINAL), yรผzde 6 – 8; Yunanistan Komรผnist Partisi (KKE) 5 – 7 ve eski Ekonomi Bakanฤฑ Yannis Varoufakis’in kurduฤu Avrupa’da Demokrasi Hareketi (DฤฐEM25) yรผzde 3 – 5 aralฤฑฤฤฑnda bulunuyor.
รipras’tan aรงฤฑklama: Halkฤฑn iradesini saygฤฑ gรถstereceฤiz
Yunanistanโda erken genel seรงimde iktidarฤฑ kaybeden SYRIZA lideri Aleksis รipras, โHalkฤฑn iradesini saygฤฑ gรถstereceฤiz.โ dedi.
ฤฐktidar koltuฤunu kaybeden รipras, gazeteciler iรงin kurulan seรงim merkezinde basฤฑn toplantฤฑsฤฑ dรผzenleyerek seรงim sonuรงlarฤฑnฤฑ deฤerlendirdi.
รipras, demokrasilerde deฤiลimin doฤal ve demokrasinin รถzรผ olduฤunu ifade ederek, โMiรงotakisโi arayarak kendisini zaferinden dolayฤฑ tebrik ettim. Halkฤฑn iradesini saygฤฑ gรถstereceฤiz.โ diye konuลtu.
Yarฤฑn baลbakanlฤฑk koltuฤunu rakibine teslim edeceฤini belirten รipras, โYarฤฑn devir teslim tรถreninde demokrasilerde olmasฤฑ gerektiฤi gibi Miรงotakisโi karลฤฑlayacaฤฤฑm.โ ifadesini kullandฤฑ.
Erdoฤan’dan tebrik telefonu
Cumhurbaลkanฤฑ Recep Tayyip Erdoฤan, Yunanistan’ฤฑn yeni Baลbakanฤฑ seรงilen Kiriakos Miรงotakis ile bir telefon gรถrรผลmesi gerรงekleลtirdi.
Cumhurbaลkanlฤฑฤฤฑ kaynaklarฤฑndan edinilen bilgiye gรถre Cumhurbaลkanฤฑ Erdoฤan gรถrรผลmede, Kiriakos Miรงotakis’i tebrik ederek, sonuรงlarฤฑn Tรผrkiye-Yunanistan iliลkileri ve bรถlge iรงin hayฤฑrlฤฑ olmasฤฑ temennisinde bulundu.
Kyriakos Mitรงotakis kimdir?
2016โdan bu yana Yeni Demokrasiโnin lideri olan 51 yaลฤฑndaki Kiriakos Miรงotakis, 1990 -1993 yฤฑllarฤฑ arasฤฑnda baลbakanlฤฑk yapan Konstantinos Miรงotakis’in oฤlu. Baba Miรงotakis, gรถrev yaptฤฑฤฤฑ dรถnemde yakฤฑnlarฤฑnฤฑ kayฤฑrma suรงlamalarฤฑyla istifa etmek zorunda kalmฤฑลtฤฑ.







