Yunanistan'ın notuna onay

Yunanistan'ın notuna onay

Fitch, Yunanistan'ın notunu teyit etti

A+A-


Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Yunanistan'ın yerli ve yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notlarının "CCC" seviyesinde korunduğunu bildirdi.


Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Yunanistan'ın yerli ve yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notlarını "CCC" olarak teyit etti.

Fitch Ratings'ten yapılan yazılı açıklamada, Yunanistan'ın uzun vadeli kredi notlarının "CCC" seviyesinde korunduğu bildirilirken, karara gerekçe olarak bankacılık sektöründeki sınırlı likiditenin kamu finansmanı üzerinde oluşturduğu baskıyı gösterdi.

Buna ilaveten ülkedeki kamu kuruluşlarının ödemelerine ilişkin belirsizliğin sürdüğü kaydedilen açıklamada, "Yunanistan hükümetinin mevcut likidite sıkıntısını, özel şirketlerin ödemelerini geciktirmeden çözmesini bekliyoruz ancak temerrüt gerçek bir olasılık" ifadesine yer verildi.

Azalan yatırımcı ve tüketici güveninin ülke ekonomisindeki toparlanmayı engellediğini savunan Fitch Ratings, Yunanistan ekonomisinin bu yıl büyümeyeceği öngörüsünde bulundu.

Kuruluş, 28 Mart'ta yaptığı bir önceki değerlendirmesinde ülkeye ilişkin 2015 büyüme tahminini yüzde 1,5'ten yüzde 0,5'e revize etmişti.

Yaklaşan ödemeler

Açıklamada, ayrıca Yunanistan'ın Uluslararası Para Fonu'na (IMF) haziranda 1,5 milyar avro ödemesi olduğu hatırlatılırken, Eurosystem tarafından tutulan devlet tahvili vadelerinin temmuz ve ağustosta dolması nedeniyle bu aylarda da sırasıyla 4 ve 3,2 milyar avroluk geri ödeme yapılması gerekeceği ifade edildi.

Öte yandan, AB'nin Yunanistan'a kısmi finansman sağlamadan önce reformların bazılarının uygulanmaya koyulduğunu görmek isteyeceği belirtilen açıklamada, henüz söz konusu reformlar üzerinde anlaşma sağlanamadığı, zamanın da azaldığı bildirildi.

Açıklamada, ülkenin kreditörlerle sürdüğü müzakerelerde sorun çıkması ya da IMF ödemelerinin gecikmesi durumunda, kredi notunun indirilebileceği uyarısı da yapıldı. Aynı zamanda, Avro Bölgesi'nden çıkılmasının da Yunanistan'ın kredi notunu olumsuz etkileyeceği de ifade edildi.

Diğer taraftan, müzakerelerin başarıyla sonuçlanması ve ekonomik iyileşme sağlanmasının notu orta vadede yukarı çekebileceği kaydedildi.

Fitch Ratings, Yunanistan'ın yabancı ve yerli para cinsinden uzun vadeli kredi notlarının görünümünü ise 17 Ocak'ta "durağandan", "negatife" çevirmişti.

S&P ve Moody's Yunanistan'ın notunu düşürmüştü

Diğer kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's, Yunanistan'ın kredi notunu 15 Nisan'da "B-"den "CCC+"ya düşürmüş, görünümünü "negatif"te bırakmıştı. Moody's de 30 Nisan'da yaptığı değerlendirmeyle zor günler geçiren ülkenin kredi notunu "Caa1"den "Caa2"ye indirmişti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.