Petrol güçlü dolar karşısında yeni haftaya düşüşle başladı

Petrol güçlü dolar karşısında yeni haftaya düşüşle başladı

Petrol, güçlü dolar ve Çin ekonomisinin 7 haftalık yükselişi durdurmasıyla düştü.

A+A-

Petrol fiyatları Pazartesi günü, Çin'in duraklayan ekonomik toparlanmasına ilişkin endişeler ve güçlenen doların OPEC+ üretim kesintilerinin arzı sıkılaştırmasıyla yedi haftalık kazanca karşı ağırlık kazanmasıyla geriledi.

Brent ham petrol vadeli işlemleri 73 sent veya %0,84 düşüşle TSİ 0330'da varil başına 86,08 dolara gerilerken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrolü 71 sent düşüşle varil başına 82,48 dolar oldu.

ABD dolar endeksinin ABD üretici fiyatlarının Temmuz ayında biraz daha fazla artmasının, Fed'in faiz oranlarını artırmanın sonuna geldiği beklentilerine rağmen Hazine getirilerini yükseltmesinin ardından kazançlarını genişletmesiyle fiyatlar düştü.

Daha güçlü bir dolar, emtiayı diğer para birimlerine sahip alıcılar için daha pahalı hale getirerek petrol talebini baskılıyor.

Petrol piyasası analiz sağlayıcısı Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari yaptığı açıklamada "Ham petrol bir süredir aşırı alım bölgesinde bulunuyor ve düzeltme beklentilerine meydan okuyor. Avro Bölgesi ve Çin'de esen ve giderek güçlenen rüzgarlar göz ardı edilerek sadece ABD'nin ekonomik iyimserliğine odaklanıldı" dedi ve sözlerini şöyle noktaladı:

"Yeniden dengelenmenin zamanı geldi ancak ABD piyasalarında bir gerçeklik kontrolüne ihtiyaç olabilir"

CMC Markets analisti Tina Teng, Çin'in durgun ekonomik toparlanması ve güçlenen ABD dolarının fiyatları düşürebileceğini, ancak OPEC+'nın arzı sıkılaştırmak ve piyasaları istikrara kavuşturmak için ne gerekiyorsa yapacağını belirttiğini söyledi.

Uluslararası Enerji Ajansı Cuma günü yayınladığı aylık raporunda, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefikleri veya OPEC+ arasındaki ittifakın bir parçası olan Suudi Arabistan ve Rusya'nın arz kesintilerinin, bu yılın geri kalanında petrol stoklarını aşındırarak fiyatları daha da yükseltebileceğini söyledi.

Sıkılaşan arzı yansıtan birinci ve ikinci ay Brent arasındaki fiyat farkı, Cuma günü Mart ayından bu yana en geniş seviye olan 67 sente ulaştıktan sonra Pazartesi günü sabit kaldı.

Bu arada bir Rus savaş gemisi Pazar günü Karadeniz'de bir kargo gemisine uyarı ateşi açarak Ukrayna ve Rusya'dan yapılan emtia ihracatı için kilit bir bölgede gerilimi tırmandırdı.

Baker Hughes'un haftalık raporuna göre, Amerika Birleşik Devletleri'nde faaliyet gösteren petrol sondaj kulesi sayısı sekiz hafta üst üste düştükten sonra geçen hafta 525'te sabit kaldı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler