ABD hükümeti kapanabilir mi? Goldman Sachs'ten açıklama

ABD hükümeti kapanabilir mi? Goldman Sachs'ten açıklama

Goldman Sachs'a göre ABD'de federal hükümetin bu yıl içinde kapanması artık "çok az bir ihtimal".

A+A-

Goldman Sachs, yeni jeopolitik risklere ve ABD Temsilciler Meclisi'nde başkan seçiminin tamamlanmış olduğuna işaret ederek ABD hükümetinin bu yıl kapanacağı tahmininden vazgeçti, ancak 2024'teki riskler konusunda uyardı.

Jan Hatzius liderliğindeki Goldman Sachs ekonomistleri, Banka'nın önceki baz senaryosunda yer alan federal hükümetin Aralık ayında sona eren cari çeyrekte 2-3 hafta kadar kapanacağı öngörüsünün gerçekleşmesi riski olduğunu, ancak bunun artık "çok daha az olası" göründüğünü söyledi.

Goldman Sachs, İsrail'deki çatışma ve ABD'nin Suriye'deki son hava saldırıları gibi ortaya çıkan diğer jeopolitik gerilimlerin, Kongre'nin orduyu da etkileyen bir kapanmaya izin verme olasılığını azalttığını savundu.

Hatzius liderliğindeki ekonomistler, haftalar süren çekişmelerin ardından Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson'ın seçilmesinin de hükümetin kapanma ihtimalini azalttığını belirttiler.

Ancak Hatzius, harcama tasarısının 17 Kasım tarihine kadar geçici olarak uzatılmasının altta yatan politika anlaşmazlıklarını çözmesinin beklenmemesi nedeniyle, 2024 yılının başlarında hükümetin kapanma riskinin hala "bir miktar" olduğunu vurdguladı.

Hatzius, "Hükümet ne kadar uzun süre kısa vadeli uzatmalarla çalışırsa, Kongre'nin tam yıllık harcama tasarıları üzerinde bir anlaşmaya varma olasılığı o kadar azalacaktır" dedi.

"Dolayısıyla 2024'ün başlarında bir kapanma riski hala mevcut."


İlgili Haberler