Intel Çin'in etkisiyle 5,4 milyar dolarlık anlaşmayı iptal ediyor

Intel Çin'in etkisiyle 5,4 milyar dolarlık anlaşmayı iptal ediyor

Kaynaklara göre Intel, Çin incelemesinin gecikmesinin ardından 5,4 milyar dolarlık Tower anlaşmasını iptal edecek.

A+A-

Konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere göre Intel, İsrailli sözleşmeli yonga üreticisi Tower Semiconductor Ltd'yi satın almak için yaptığı 5,4 milyar dolarlık anlaşmayı, Çin'den düzenleyici onay almadan Salı günü sözleşmeleri sona erdiğinde iptal edecek.

Şubat 2022'de Tower'ı satın almak için anlaşma imzalayan Intel'in, sözleşme gereği Çinli düzenleyicilerden satın alma için zamanında onay alamadığını söyleyen kaynaklar, resmi bir duyuru öncesinde isimlerinin açıklanmasını istemedi.

Bu gelişme, ABD ile Çin arasında ticaret, fikri mülkiyet ve Tayvan'ın geleceği gibi konularda yaşanan gerilimin, özellikle teknoloji şirketleri söz konusu olduğunda, kurumsal anlaşmalara nasıl yansıdığının altını çiziyor.

Kaynaklar, Intel'in sözleşmenin uzatılması için müzakere etmeyi planlamadığını ve bunun yerine Tower'a 353 milyon dolarlık bir ayrılma ücreti ödeyeceğini de sözlerine ekledi.

Şirketler sözleşmelerini uzatıp incelemenin tamamlanmasını bekleselerdi düzenleyicilerin anlaşmayı onaylayıp onaylamayacağı belli değildi.

Intel ve Tower yorum yapmayı reddetti. Çin'in antitröst düzenleyicisi olan Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi temsilcilerine yorum için hemen ulaşılamadı.

Geçtiğimiz yıl DuPont De Nemours Inc, elektronik malzeme üreticisi Rogers Corp'u satın almak için yaptığı 5,2 milyar dolarlık anlaşmayı Çinli düzenleyicilerden onay almakta yaşanan gecikmelerin ardından rafa kaldırdı.

Intel İcra Kurulu Başkanı Pat Gelsinger, Tower anlaşmasını Çinli düzenleyicilere onaylatmaya çalıştığını ve geçen ay hükümet yetkilileriyle görüşmek üzere ülkeyi ziyaret ettiğini söylemişti.

Ancak Gelsinger, Intel'in Tower anlaşmasından bağımsız olarak diğer şirketler için çip üreten dökümhane işine yatırım yaptığını da söyledi.

Haziran ayında İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Intel'in İsrail'de yeni bir fabrika için 25 milyar dolar harcamayı kabul ettiğini ve bunun ülkede bugüne kadar yapılan en büyük uluslararası yatırım olduğunu açıkladı.

Sonuç olarak yatırımcılar Tower anlaşmasından umudunu kesmişti. Tower'ın Nasdaq'ta işlem gören hisseleri Salı günü 33.78 dolardan işlem görerek, hisse başına 53 dolarlık anlaşma fiyatına göre büyük bir indirim yaptı.

İkinci çeyrekte Intel'in dökümhane işletmesi, sektör lideri Taiwan Semiconductor Manufacturing Co gibi rakiplerine karşı ilerleme kaydederken, bir önceki yıl 57 milyon dolar olan gelirini 232 milyon dolara yükseltti.

Dökümhane satışlarındaki artış, Intel'in daha güçlü bir çip oluşturmak için başka bir şirket tarafından üretilen çip parçalarını birleştirebildiği bir süreç olan "gelişmiş paketleme "den kaynaklandı.

Intel'in çiplerine olan talep, pandemi sırasında uzaktan çalışmanın etkisiyle iki yıl süren güçlü büyümenin ardından azaldı ve çip üreticisinin maliyet kesintilerine yönelmesine neden oldu. Şirket, 2025 yılı sonuna kadar 8 milyar ila 10 milyar dolar arasında tasarruf sağlamak amacıyla bu yıl 3 milyar dolarlık maliyet kesintisi yapmayı taahhüt etti.

Bu haber toplam 907 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler