ABD ve Çin'den uzlaşma sinyali: Çip krizinde gerilim düşüyor

ABD ve Çin'den uzlaşma sinyali: Çip krizinde gerilim düşüyor

Çin Ticaret Bakanı, Micron'un başkanına Pekin'in ABD'li yarı iletken şirketinin Çin pazarındaki ayak izini derinleştirmesini memnuniyetle karşılayacağını söyleyerek dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ilişkilerde bir çözülme sinyali verdi.

A+A-

Çin Ticaret Bakanlığı'nın web sitesinde Cuma günü yayınlanan kısa bir açıklamaya göre, Ticaret Bakanı Wang Wentao 1 Kasım'daki bir toplantıda ABD merkezli Micron Technology Başkanı ve CEO'su Sanjay Mehrotra'ya Çin'in yabancı yatırım için ortamı optimize edeceğini ve yabancı işletmeler için hizmet garantileri sağlayacağını söyledi.

Wang, "Micron Technology'nin Çin pazarında kök salmaya devam etmesini ve Çin yasa ve yönetmeliklerine uyma öncülüğünde daha iyi bir gelişme sağlamasını memnuniyetle karşılıyoruz" diye ekledi.

Bu yumuşama, Çin'in siber uzay düzenleyicisinin Micron'un bir ağ güvenliği incelemesinde başarısız olduğunu söylemesi ve Çinli kilit altyapı operatörlerinin ABD'nin en büyük bellek yonga üreticisinden alım yapmasını yasaklamasından sadece aylar sonra geldi.

Çin'in Micron'a karşı hamlesi, Washington'un Pekin'in kilit teknolojiye erişimini kısıtlama çabalarına misilleme olarak görüldü. Bu hamle, G7 üyesi zengin ülkelerin Çin'den "ayrışmaya değil, riskten arınmaya" çalışacakları konusunda anlaşmalarından ve Washington'un müttefiklerine Çin'e çip ekipmanı ihracatını kısıtlama konusunda kendisine katılmaları için baskı yapmasından sadece bir gün sonra geldi.

Wang ve Mehrotra arasında Çarşamba günü yapılan görüşme, her iki ülkeden yetkililerin bu ayın sonlarında San Francisco'da yapılacak Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği zirvesinde ABD Başkanı Joe Biden ve Çinli mevkidaşı Xi Jinping arasında bir toplantı düzenlemek için çalıştıkları bir dönemde Washington ve Pekin arasındaki gerginlikte son dönemde yaşanan çözülme ile uyumlu.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler