ABD'de benzin pompa fiyatları 11 ayın dip seviyesini gördü

ABD'de benzin pompa fiyatları 11 ayın dip seviyesini gördü

ABD'de benzin pompa fiyatları tatil alışverişi için son 11 ayın en düşük seviyesinde.

A+A-

Analistler, ABD benzin fiyatlarının Ocak ayından bu yana en düşük seviyede olduğunu ve Noel'e kadar 2021'den bu yana ilk kez galon başına 3 doların altına düşebileceğini, bunun da tatil alışveriş sezonunda tüketici güvenini artıracağını söyledi.

AAA'nın verilerine göre, Salı günü bir galon benzinin ulusal ortalama fiyatı Eylül ortasından bu yana %15 düşüşle 3,23 dolar oldu. Pompa fiyatlarının düşmesi Amerikalı tüketicileri enflasyon karşısında bir nebze rahatlattı ve ihtiyari harcamalar için daha fazla nakit bıraktı.

Indiana'da bir batik giyim mağazası sahibi olan Macey Ropes, "Bu yıl benzin fiyatlarının düşük olması, küçük işletmeme geçen yıla kıyasla daha fazla yatırım yapmamı sağladı" dedi.

Tamer yakıt faturalarının da tatillerde kişisel alışveriş ve seyahat için para ayırmasına yardımcı olduğunu söyledi.

Benzin fiyatları Salı günü Indiana'da galon başına ortalama 3,008 dolar ile geçen yıla göre neredeyse yarım dolar daha ucuzdu.

Tüccarların Çin ekonomisine ilişkin endişeleri nedeniyle Salı günü Temmuz ayından bu yana en düşük seviyesine gerileyen gösterge küresel petrol fiyatlarıyla birlikte fiyatlar da gevşedi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC+ ve müttefikleri tarafından Perşembe günü açıklanan yeni petrol arz kesintilerine rağmen petrol fiyatları düştü.

Küresel petrol arzı, Ukrayna'da savaşın başlamasını takip eden aylarda olduğundan daha az zorlanmış durumda.

Ham petrol maliyeti, perakende benzin fiyatlandırmasındaki en büyük bileşendir. ABD Batı Teksas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri Salı günü varil başına 72,32 dolardan işlem gördü ve bu yıl yaklaşık %10 düşüş gösterdi.

ABD'li rafineriler geçen yıldan bu yana benzin üretimini artırarak son aylarda stokların artmasına yardımcı oldu.

Enerji Enformasyon İdaresi verilerine göre, ABD'nin toplam motor benzini stokları 24 Kasım itibariyle 218,18 milyon varil ile bir yıl öncesine göre %2 daha yüksek ve 2020'den bu yana yılın bu dönemindeki en yüksek seviyede.

Benzinin ulusal ortalama fiyatı yıl sonuna kadar her gün yarım sente kadar düşecek. Amerikan Otomobil Derneği sözcüsü Andrew Gross, bunun 2021 başından bu yana ilk kez benzinin galon fiyatını 3 doların altına düşürebileceğini söyledi.

Benzin fiyatlarındaki düşüş, üç ay üst üste yaşanan düşüşün ardından Kasım ayında ilk kez yükselen tüketici güven endeksini artırabilir.

New York merkezli Again Capital'in ortağı John Kilduff, "Benzinin galon başına 4 dolara doğru yükselmesinin tüketici psikolojisine zarar verdiği, bu nedenle 3 dolara doğru bir düşüşün güçlü kalmasına yardımcı olacağı savunuluyor" dedi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler