ABD'de temerrüt riski arttı, tahvil krizi kapıya dayandı

ABD'de temerrüt riski arttı, tahvil krizi kapıya dayandı

Wall Street'in Hazine tahvillerine bel bağlayan kesimlerinde tedirginlik artıyor; bazı tüccarlar Haziran ayında vadesi dolacak olan ABD devlet borçlarından kaçınmaya başlarken, diğerleri de temerrüt riski taşıyan tahvillerle ilgilenmeye hazırlanıyor.

A+A-

ABD Başkanı Joe Biden ve üst düzey Kongre üyesi Cumhuriyetçi Kevin McCarthy, Hazine Bakanlığı'nın faturalarını ödemek için parasının bitebileceğini söylediği 1 Haziran "X tarihi" yaklaşırken, hükümetin 31,4 trilyon dolarlık borç tavanını iki yıllığına yükseltecek ve çoğu kalemdeki harcamaları sınırlandıracak bir anlaşmaya yaklaşıyor.

Hazine tahvilleri piyasalarda teminat olarak yaygın bir şekilde kullanılıyor. Piyasa katılımcıları için kilit soru, zamanında bir anlaşmaya varılamaması ve Hazine'nin borç anapara ve faizlerini ödeyememesi halinde, gelecek ay vadesi dolacak tahvillere nasıl muamele edileceği.

Bu alanlardan biri de bankalar, para piyasası fonları ve diğerleri tarafından borç almak ve vermek için kullanılan kısa vadeli fonlamaya yönelik 4 trilyon dolarlık repo piyasası. Adını vermek istemeyen bir ABD'li fon yöneticisi, bankalar da dahil olmak üzere bazı karşı tarafların, işlemin iki taraf arasında yapıldığı ikili repolarda Haziran ayında vadesi gelen Hazine bonolarından uzak durduğunu söyledi. Haziran ayında vadesi gelen 14 Hazine bonosu bulunuyor.

Aracı kurum Curvature Securities'de sabit gelir ve repodan sorumlu başkan yardımcısı Scott Skyrm, bazı repo alıcılarının veya nakit kredi verenlerin bir yıl içinde vadesi dolacak tahvilleri kabul etmek istemediğini söyledi. Skyrm, Mayıs ayının başında piyasada stresin ortaya çıkmaya başladığını, bazı borç verenlerin bazı işlem türlerinde gecikmiş ödeme riski olarak algıladıkları Hazine bonolarını kabul etmeyi reddettiklerini söyledi. Skyrm, Hazine bonosu kabul etmeyen alıcıların isimlerini vermekten kaçındı.

Janus Henderson'da küresel tahvil portföy yöneticisi olan Jason England, "Karşı tarafların X tarihi civarında teminatla uğraşmak istediklerini sanmıyorum" dedi.

Repo piyasasında faaliyet gösteren bağımsız bir broker-dealer'ın ismini vermek istemeyen bir yöneticisi, şimdilik Hazine tahvillerini finanse etmeye devam ettiklerini söyledi. Bunun yerine, Federal Rezerv ve Hazine'nin bir temerrüdü önlemek için atabileceği adımları bekleyerek sistemlerini yeniden düzenlemeye odaklandılar. Yönetici, sistemlerini yerine oturtmak için hafta sonu boyunca çalışmayı beklediklerini söyledi.

Konu hakkında bilgi sahibi üç kaynak, para politikasının uygulanmasında New York Fed ile doğrudan iş yapan en az üç büyük bankanın da tüm Hazine tahvillerini kabul ettiğini söyledi.

Pek çok finans kuruluşunun günlük operasyonları için önemli bir finansman kaynağı olan repo piyasasında yaşanan aksaklıklar, Washington'daki görüşmelerin sürüncemede kalmasıyla birlikte finans piyasalarında artan stresin ortasında ortaya çıktı. Sadece ABD'nin değil küresel ekonomik düzenin de temelini oluşturan 24.3 trilyon dolarlık hazine tahvilleri piyasasının temerrüde düşmesi yıkıcı sonuçlar doğurabilir.

Elbette temerrüt uzak bir ihtimal olarak kalmaya devam ediyor. Birçok piyasa katılımcısı, Hazine'nin 1 Haziran tarihinden sonra da faturalarını ödemeye devam edebileceğini, çünkü borç ödemelerine öncelik vermek için başka şekillerde nakit tasarrufu yapabileceğini düşünüyor.

Uzman gruplar geçmişte, vadesi gelen bazı menkul kıymetlerin ödemelerini geciktirmesi gerektiğinde, Hazine'nin "operasyonel vade tarihi" olarak adlandırılan tarihi uzatarak piyasaların işlemeye devam etmesine yardımcı olabileceğini önermişti. Bir uzman grubu tarafından hazırlanan Aralık 2021 tarihli acil durum planlama belgesinde detaylandırılan öneri, temerrüt riski taşıyan menkul kıymetlerin vadelerinin her seferinde bir gün uzatılmasını öngörüyor.

Bu, menkul kıymetin teknik olarak alınıp satılmasına ve devlet borçları için kullanılan Fedwire Menkul Kıymetler Hizmeti sisteminde takas edilmesine olanak sağlayabilir. Ancak grup, bunu yapabilmek için birçok broker-bayinin ticaret sistemlerini ayarlamasının gerekeceği ve menkul kıymet ödemelerindeki gecikmenin sonuçlarının yine de ciddi olacağı konusunda uyardı.

Broker-bayi yöneticisi, vade tarihlerinin menkul kıymetin değerine ilişkin diğer bazı hesaplamaların yerini alması nedeniyle sürecin hantal olduğunu söyledi. Yönetici, vadelerin uzatılmasının firmanın "temelde kendi sistemlerini bozmasını" gerektirdiğini söyledi.

Öyle olsa bile, teminatın temerrüde düşmesine izin vermek daha kötü olacaktır. Yönetici, "Tarihi uzatmazsanız ne olacağını gerçekten bilmiyorum" diye ekledi.

İlgili Haberler