ABD'den beklentilerin üzerinde büyüme

ABD'den beklentilerin üzerinde büyüme

ABD'de 2021'in son çeyreğine ilişkin büyüme rakamları açıklandı. Rakamlar ülkenin 2021'in son çeyreğinde yüzde 6,9 ile ekonomist beklentilerinin üzerinde bir büyüme performansına imza attığını gösterdi.

A+A-

ABD ekonomisi 2021'in son çeyreğinde yıllıklandırılmış bazda yüzde 6,9 büyüdü.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi büyümenin yüzde 5,5 olması yönündeydi.

Ülke ekonomisi bir önceki çeyrekte yüzde 2,3 büyüme kaydetmişti.

Verilere göre ABD'de geçen yılın son çeyreğinde kişisel tüketim yüzde 3,3 büyüdü. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 3,4 olarak belirlenmişti.

Ülkenin güçlü büyüme performansında stokların ve iç tüketimdeki artışın etkisi hissedildi.

Fed'in dikkat ettiği gösterge beklentiye paralel

GSYH fiyat endeksi son çeyrekte yüzde 6,9 artışla yüzde 6'lık beklentinin üzerinde geldi.

Fed yetkilileri tarafından yakından takip edilen çekirdek PCE ise çeyreklik olarak yüzde 4,9 ile beklentilere paralel artış kaydetti.

Powell da son çeyrek için güçlü büyüme performansına işaret etmişti

Verilerin açıklanmasından bir gün önce basın mensuplarının önüne çıkan Fed Başkanı Jerome Powell da ülkenin son çeyrekteki büyüme performansı ve istihdam piyasasıyla ilgili pozitif açıklamalarda bulunmuştu.

Ekonomik aktivitenin geçen yıl güçlü bir şekilde genişlediğini söyleyen Powell mali ve para politikası desteğinin de hane halkının ve işletmelerin sağlıklı finansal koşulları ile birlikte ekonominin dirençli olduğuna işaret ettiğini belirtti.

İş piyasasının çok iyi bir ilerleme kaydettiğini ve istihdam artışının son aylarda güçlü kaldığını söyleyen Powell, "İşsizlik oranı keskin bir şekilde azaldı. İş piyasası koşullarının iyileşmesi tabana yayıldı. İşverenler çalışan bulmakta zorlanmakla beraber, yıllardır görülmeyen bir şekilde ücret artışları yaşandı." diye konuştu.

Kovid-19 vakalarının son dönemde çok hızlı bir şekilde artmasının ekonomik büyümeyi yılın ilk çeyreğinde baskılayacağını söyleyen Powell, salgın sebebiyle, restoran ve turizm sektöründe harcamaların düştüğünü, genel olarak hastalık sebebiyle aktivitelerin etkileneceğini ifade etti.

Powell, "Sağlık uzmanları Omikron varyantının daha önceki varyantlar kadar şiddetli etkilerinin olmadığını belirtti. Bu şekilde bir ilerleme olursa, salgının ekonomik etkileri de azalacaktır. Böylelikle daha hızlı bir büyüme gerçekleştireceğiz." dedi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler