Almanya'da konut inşaatı sektöründeki kriz ağırlaşıyor

Almanya'da konut inşaatı sektöründeki kriz ağırlaşıyor

Alman ekonomik araştırmalar kuruluşu ifo tarafından hazırlanan anket sonuçlarına göre Almanya'da konut inşaatı sektöründeki kriz ağırlaşıyor.

A+A-

ifo'nun anket sonuçlarına göre, Ağustos ayında şirketlerin yüzde 20,7'si projelerinin iptal edildiğini bildirdi. Bu oran bir önceki ay yüzde 18,9 seviyesindeydi.

ifo Anket Başkanı Klaus Wohlrabe, "Konut inşaatı iptalleri yeni bir zirveye ulaşıyor. Anketin başladığı 1991 yılından bu yana buna benzer bir şey görmedik. Piyasadaki belirsizlik çok büyük." dedi.

Wohlrabe, "İnşaat maliyetlerindeki hızlı artış ve çok daha yüksek faiz oranlarının bir sonucu olarak, 2022 yılının başında hala kârlı olan birçok proje artık uygulanabilir değil. Daha sıkı enerji düzenlemeleri nedeniyle sübvansiyonların azaltılmasından bahsetmiyorum bile, bu da inşaatçıların hesaplamalarını zorluyor." şeklinde görüş belirtti.

Ankete göre, inşaat şirketleri giderek daha fazla zorlukla karşılaşıyor. Bazı işletmelerin sipariş defterleri hâlâ dolu olsa da, katılımcıların yüzde 44,2'si sipariş eksikliği bildirdi; Temmuz ayında bu oran yüzde 40,3, geçen yıl aynı dönemde ise sadece yüzde 13,8 seviyesindeydi.

Wohlrabe, “Bazı işletmeler halihazırda başlarını suyun üstünde tutmakta zorlanıyor. Şu anda konut inşaatı şirketlerinin yüzde 11,9'u finansman sıkıntısı yaşadığını bildiriyor. Bu, 30 yılı aşkın süredir görülen en yüksek oran." dedi.

Ankete göre, yirketlerin çoğunluğu önümüzdeki altı ay içinde işlerinde daha fazla düşüş yaşanmasından korkuyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler